9.jūnija jubilāre: dziedātāja Rūta Dūduma

© F64

Jaunā dziedātāja Rūta Dūduma kļuva plašāk pazīstama pēc šova Dziedošās ģimenes 2, kurā viņa piedalījās kopā ar savu mammu, kādreizējo ansambļa Modo solisti Iru Krauju-Dūdumu. Nu viņa jau kļuvusi pieaugusi un patstāvīga.

Šodien Rūtai ir dzimšanas diena, tātad gaidāmas kārtējās svinības. «Svinu dažādi, taču galvenais princips – katru gadu cenšos to tomēr darīt, nav tā, ka es laistu to garām,» stāsta Rūta. «Pati spilgtākā jubileja, kas man palikusi atmiņā, bija mana 21. dzimšanas diena pirms trīs gadiem, kad kopā ar mammu uzrīkoju dzimšanas dienas koncertu un saaicināju visus tos cilvēkus, kurus gada laikā nebiju īpaši bieži satikusi un kontaktējusies. Sanāca radi, draugi – kopskaitā ap kādiem simt cilvēkiem. Koncerts bija kā pienākas – ar gaismām un dzīvo grupu. Bija nopietns pasākums, tas pat tika nofilmēts un [materiāls] pēc tam visiem uzdāvināts kā par piemiņu! Ir bijušas arī mierīgākas dzimšanas dienas, ir tādas, kas rīkotas Jūrmalā, kāpās, kad visi pēc tam ar pēdējo vilcienu brauc mājās. Šogad saaicināšu draugus, un tad man pašai būs arī jādzied, bet šoreiz nebūs tik grandiozi kā pirms trīs gadiem.»

Interesanti, ka Rūta nekad neesot bijusi svinēt ārpus Latvijas – arī Ziemassvētkus un Jaungadu vienmēr atzīmējot tepat. «Manuprāt, dzimšanas diena ir tāds pasākums, uz kuru beidzot ir iespēja saaicināt draugus, bet uz ārzemēm jau nevar paņemt līdzi tik daudz draugu, cik gribētos, kas gan, protams, atkarīgs no katra iespējām. Tepat Latvijā ir foršas vietas, arī mūsu ģimenes mājā ir vieta, tāpēc visus var saaicināt, un viss ir kārtībā.» Kādas dāvanas saņemtas? «Man ir plašs un dažāds draugu loks, tāpēc arī dāvanas nekad nav vienādas – ir gan smieklīgas, gan nopietnākas, sākot ar SPA dāvanu kartēm, beidzot ar smieklīgu tualetes birsti ar dzeltenu puķīti virsū. Ir bijušas svaigas ābolu sulas, kas vestas no omes un iepildītas smuki izdekorētā burkā. Pats galvenais, lai par dāvanu ir padomāts, tas uzreiz ir interesantāk.»

Vokālajā jomā darba esot daudz. «Studēju Latvijas Mūzikas akadēmijā, paralēli tam notiek darbība a cappella grupā Framest, ar kuru mēs aktīvi koncertējam – ne tikai Latvijā, bet arī citās zemēs, arī vasarā mums paredzēti dažādi izbraucieni uz festivāliem un konkursiem. Tāpat vasarā būs arī uzstāšanās ar muzikālo apvienību Vintāža. Vēl kopā ar Martu [Kukarani] piedziedu Laurim Reinikam, pabraukājam uz Lietuvu. Kā soliste pašlaik diezgan aktīvi sāku rosīties pie kāda pārsteiguma, par ko gan es publiski vēl negribu teikt, jo pati gaidu, kad [šis projekts] sāks lēnām realizēties. Pavērt nedaudz šī pārsteiguma priekškaru? Nu... Kādreiz jau mūziķu karjerā pienāk tāds brīdis, kad viņš sāk rakstīt un komponēt pats savas dziesmas. Tā ka – joprojām nekas nav apstājies, viss turpinās!»



Izklaide

Ar koncertu Spīķeru koncertzālē 20. septembrī Latvijas Radio bigbends kopā ar jaunās paaudzes franču saksofonistu Batistu Erbēnu atklās jauno Amerikas džeza vakaru sēriju, godinot tādus meistarus kā Džons Koltreins, Kanonbals Aderlijs u.c., kā arī atskaņojot Batista Erbēna oriģinālkompozīcijas.

Svarīgākais