3.jūnija jubilāre: alūksniete Amanda Bašmakova

«Kaut kur lasīju, ka Dvīņi ir veiksmīgākā no horoskopa zīmēm. Gribas tam ticēt,» saka jaunā dziedātāja un modele Amanda Bašmakova. Tāpēc šodien, dzimšanas dienā, novēliet viņai veiksmi! © no Amandas BAŠMAKOVAS personiskā arhīva

«Es joprojām dziedu, eju uz vokālajām nodarbībām, mācos spēlēt ģitāru un nākamgad beigšu vidusskolu,» saka Rīgas valsts 2. ģimnāzijas skolniece, alūksniete Amanda Bašmakova. Mazā meitene ar zelta balsi, kura plašāku atpazīstamību ieguva 2010. gadā šovā Zelta talanti, ir izaugusi par daiļu jaunkundzi, un šodien viņa svin savu 18. dzimšanas dienu!

Svinēšana kopā ar draugiem gan jāpārceļ pāris mēnešus vēlāk, jo šodien Amandai daudz svarīgākas lietas darāmas – Ceļu satiksmes drošības direkcijas Gulbenes nodaļā viņai jākārto autovadītājas eksāmens!

Bet jau rīt, 4. jūnijā, viņa kāps lidmašīnā, lai dotos uz modes meku Milānu – tur nākamās piecas sešas nedēļas Amanda izmēģinās savus spēkus modeles darbā. Izrādās, paralēli mācībām vidusskolā, vokālajām studijām pie pasniedzējas Tatjanas Koroļovas un ģitārspēles apmācības (Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta interešu izglītības programmā gitarspele.lv) talantīgā jauniete jau gadu darbojas modeļu aģentūrā Fresh Look model management Rīgā. «Viena meitene man uzrakstīja feisbukā, piedāvāja, un es nolēmu pamēģināt. Kāpēc ne?» Amanda pasmaida un domā, ka Milānā pavadītais laiks viņai noteikti iedos jaunu pieredzi, un, kas zina, kā viss vēl būs tālāk. «Sapņot jau var. Visas sapņo,» viņa nosmej, taču neslēpj, ka cerība uz izdošanos ir, bet – ir arī citas lietas, kas viņu interesē vēl bez modeles karjeras. «Pēc divpadsmitās klases plānoju studēt kaut kur ārzemēs, jo mans mērķis ir kļūt par mūziklu dziedošo aktrisi. Zinu, ka tāda skola ir Anglijā. Jā, kaut ko tādu es gribētu. Bet vēl jau gads man vidusskolā jāmācās, vēl viss var mainīties. Varbūt man iepatiksies radīt pašai ko savu. Pagaidām gan nekas nerodas, tam laikam kaut kā pašam ir jāatnāk,» aizdomājas jaunā dziedātāja.

Šogad Amanda piedalījās Latvijas talantīgāko un spējīgāko jauniešu konkursā Maksimālisti, kur ieguva stipendiju mūzikā – četrsimt eiro vērtībā. «Nopirkšu sev mikrofonu, tad vēl vajadzētu labāku datoru, lai varu ierakstīt savas idejas, taisīt kaverversijas, kaut ko iedziedāt,» stāsta apņēmīgā jauniete.

Viņa piedalījās arī konkursā ZZ Talanti, ar kura palīdzību Zelta Zivtiņa un tehnoloģiju kompānija Huawei meklē talantīgus Latvijas skolu jauniešus dažādās jomās. Amanda dziedāja un spēlēja ģitāru, tomēr stipendiju nedabūja. «Bet es ieguvu skatītāju simpātiju balvu un mobilo telefonu dāvanā!» Viņa priecīgi stāsta, ka pavisam nesen koncertā savā dzimtajā pilsētā Alūksnē gan dziedājusi, gan ģitāru spēlējusi. «Visu, ko protu, cenšos likt lietā,» viņa uzsver.

Jau divus gadus Amanda dzīvo un mācās Rīgā. Šajā pavasarī ar vidējo atzīmi 7,6 viņa pabeigusi 11. klasi Rīgas valsts 2. ģimnāzijā. Galvaspilsētā jau lieliski ir iedzīvojusies, tomēr Rīgā sāk kļūt par šauru. «Kad atbraucu no Alūksnes, Rīga pirmajā mirklī likās ļoti liela. Tad te padzīvoju, pieradu, un – man gribas doties kaut kur tālāk. Jā, es gribētu dzīvot vēl lielākā pilsētā,» atzīst Amanda.

Viņa stāsta, ka uz Rīgu pārcēlusies kopā ar mammu, kura pilsētā dabūjusi darbu, taču rīt uz Milānu simpātiskā jauniete dosies viena. «Nu, protams! Man taču ir jau astoņpadsmit gadu!».



Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.