Apocalyptica - "Shadowmaker"

© publicitātes foto

Kad Liepājas festivāla „Summer Sound” rīkotāji kā vienu no trumpjiem šā gada pasākumam lika galdā somu čellistu formāciju „Apocalyptica”, šķita – ak, kungs, nu kam tad tie vēl interesē, viņi taču pie mums pabijuši jau vismaz piecas vai sešas reizes...

Izrādās, interesei šoreiz būs iemesls: nesen „Apocalyptica” izdevuši savu astoto studijas darbu, kurā pirmoreiz piedalās štata vokālists – amerikānis Frenkijs Peress. Viņš pazīstams pēc darbošanās kopā ar leģendāro Slešu un viņa puišiem (kopā un atsevišķi), kā ģitārists muzicē arī grupā „Scars On Broadway”, vēl kopā ar tādiem pazīstamiem vīriem kā Treisiju Ganu, Filu Sousanu un Metu Sorumu šis mūziķis izveidojis „kaveru” grupu „Carnival Of Dogs”, Peress izdevis arī trīs soloalbumus. Iesaistīšanās „Apocalyptica” rindās neesot tikai studijas darbs, Peress braukšot somiem līdzi arī tūrē, tātad – būs arī Liepājā, kur grupai paredzēta uzstāšanās 10. jūlijā. Kā zināms, Eikas Topinena stūrētā „Apocalyptica” pastāv no 1993. gada, īstu revolūciju smagajā mūzikā viņi veica ar savu debijas albumu „Plays Metallica Four Cellos” (1996). Ilgstoši somi spēlēja tikai uz četriem čelliem, tomēr vēlāk pievienojās arī bundzinieks Miko Sirens.

 

PAR. Saprotams, ka kaut ko vajadzēja mainīt, jo šāda čellu mūzika vairs sen nav nekas jauns – štata vokālista piesaiste ir viens no risinājumiem. Ir vairāki labi gabali, piemēram, „Cold Blood” pilnīgi mierīgi varētu skanēt radiostacijās. Labākā dziesma tomēr šķiet enerģiskais rokgabals „House Of Chains”, kurai seko veiksmīgā instrumentālā čellu kompozīcija „Riot Lights”.

 

PRET. Savas pastāvēšanas laikā „Apocalyptica” dažādu skaņdarbu ierakstīšanai piesaistījuši kopumā 27 vokālistus (šis skaitlis, iespējams, nav precīzs), tātad Topinenam bijušas lielas izvēles iespējas, bet savākts Peress, kurš nebūt nešķiet tas spēcīgākais un šīs komandas skanējumam atbilstošākais. Bez tam ir diskutabls jautājums, vai vokālists tomēr bija vajadzīgs – šādā variantā „Apocalyptica” diemžēl zaudē savu unikalitāti, brīžiem pat piemirstas, ka šī mūzika tiek spēlēta tikai uz čelliem, šķiet, ka muzicē kāda ierindas rokgrupa.

Svarīgākais