SARUNA: Jālasa starp rindām

«Man patīk astoņdesmito gadu mūzika un tās izteiksmes līdzekļi. Mūsdienās melodiskā līnija ir kļuvusi pragmatiskāka, vairs nav tik romantiska. Tāpēc es astoņdesmito gadu izteiksmes līdzekļus pārnesu uz 2015. gadu un izmantoju šodien radītā mūzikā,» saka mūziķis Jānis Stībelis, neslēpjot, ka sirdī viņš ir absolūts romantiķis © Jāņa Stībeļa personiskais arhīvs

«Tekstus var rakstīt dažādi: romantiski un poētiski, caur puķēm, ļoti tieši, pragmatiski un pat līdz riebumam atkailināti. Viss atkarīgs no zvaigžņu stāvokļa un konkrētā brīža emocijām. Man nav tāda uzstādījuma: es to darīšu tā. Es savus klausītājus esmu uzrunājis arī ļoti primitīvi, man bijušas dziesmas, kas dod pa taisno. Bet šajā albumā vairāk jālasa starp rindām,» saka populārais mūziķis Jānis Stībelis.

Sestdien koncertzālē Rīga viņš prezentēs savu jauno albumu 2 pasaules, kurā iekļautas 11 jaunas kompozīcijas.

Iņ un jaņ princips

Kas ir Jāņa Stībeļa divas pasaules? «Tie ir pretstati, klasiskais iņ un jaņ princips: melns un balts, vīrietis un sieviete, bagātie un nabagie. Šajā albumā katrā dziesmā var saskatīt divas pasaules, un tas attiecas arī uz mūsu mūžīgi neizrunātajiem jautājumiem par savu nāciju – kas mēs esam, cik svarīga mums ir piederības sajūta šai pasaules daļai, vai dzīvojam rietumu pasaulē vai ar pagātnes kāju vēl stāvam austrumu pasaulē,» stāsta populārais mūziķis. Viņš atklāj, ka viens no skaņdarbiem – Lai tā upe tek – ir par pavisam citām pasaulēm, pietiekami futuroloģiskām, jo radies, iedvesmojoties no stāsta par vīru no Cēsīm, kurš bija gatavs doties uz Marsu. «Šodien izlasīju sliktu ziņu: viņš nav izturējis trešo atlasi un diemžēl nav starp simts veiksminiekiem, kuri pietuvojušies šīs ceļazīmes iegūšanai. Bet ideja, kuras vārdā viņš bija gatavs pamest visu, zinot, ka tā ir vienvirziena biļete, ir augstu pāri mūsu ikdienas mazajām pasaulītēm,» domā Jānis Stībelis. Savukārt viņa jaunākais singls Klusumā radies, iedvesmojoties no Agra Liepiņa grāmatas Zīmju sargs – par Lielvārdes jostu audēju Arvedu Paegli. «Šī grāmatiņa manās rokās nonāca pavisam nejauši, kad vasarā ar puiku bijām aizbraukuši uz Lielvārdes senlatviešu koka pili. Lasīju, lasīju, līdz aizlasījos tik tālu, ka radās dziesmai teksts. Būtībā tas ir biogrāfisks stāsts par cilvēku, kurš pirmais sāka pīt Lielvārdes jostas, par viņa sāpju ceļu cauri Latvijai – būdams paralizēts, viņš tika izsūtīts uz gulagu Mordovijā, bet viņš izdzīvoja un pēc Staļina nāves atgriezās mājās. Šis stāsts mani ļoti uzrunāja,» mūziķis atklāj, piebilstot, ka dziesmai Klusumā uzņemts arī video, kas savukārt ļoti sasaucas ar sestdien gaidāmo koncertu. «Tas būs multimediāls uzvedums ar grafikām, ar projekcijām, ar speciāli veidotām dekorācijām, ar atsevišķu scenāriju katrai dziesmai. Tas ir mans centiens strādāt tā, kā mūsu gadsimtā strādā mākslinieki pasaulē.»

Prieks par Andreju

Jānis Stībelis stāsta: visu dziesmu autors ir viņš pats, dziesmām aranžējumus taisījis pats, producējis pats, visus taustiņinstrumentus, bungas, perkusijas, basus un tā tālāk saspēlējis pats, lielāko daļu bekvokāla arī. Albuma ierakstā talkā nākusi arī viņa radošā komanda: Oskars Sproģis (basģitāra), Miķelis Vīte (bungas), Andrejs Jevsjukovs (ģitāra), Kristaps Krievkalns (taustiņinstrumenti), Māris Jēkabsons (saksofons), Kaspars Zemītis (ģitāra), Iluta Valtere (vokāls), savu roku pielikuši arī ģitārists Mārcis Auziņš un pūtēji Normunds KatajsPaeglis un Artis Greckis.

Jānis Stībelis ir ārkārtīgi priecīgs, ka pēc ilgāka pārtraukuma uz skatuves atgriezies viņa ilggadējais kolēģis Andrejs Jevsjukovs no grupas Shake & Bake laikiem. «Viņam bija nopietnas problēmas ar rokām, viņš nevarēja spēlēt. Varat iedomāties, ko tas nozīmē ģitāristam?! Bet, izgājis cauri visādu veidu terapijai, viņš, paldies Dievam, ir atguvis spēju spēlēt un atkal laimīgs un smaidīgs ir kopā ar mums savā vietā.»

Ar kājām uz zemes

Jānis Stībelis stāsta, ka viņu iedvesmo pasaule visapkārt, jo ikkatra lieta tajā ir maza pasaulīte. Protams, mūzikas pasaule, kurā viņš dzīvo, ir ļoti plaša, bet, iznākot no tās ārā, mūziķis secina, ka ir vēl pavisam cita pasaule – ar ikdienas sadzīviskām lietām. Taujāts, vai viņš var atļauties dzīvot pamatā tikai mūzikas pasaulē, Jānis Stībelis atteic, ka viņam nav tādas privilēģijas – ir jābūt abās, jādomā arī par sadzīvi. «Es stāvu ar abām kājām uz zemes, man ir arī jaunā paaudze, kas aug. Vecākajam dēlam šogad jāsāk iet skolā, un tā jau arī būs cita pasaule.»

Mūziķis, protams, cenšas atrast laiku arī dēliem – sešus gadus vecajam Emīlam un Klāvam, kuram ir pusotrs gads. «Jaunajā albumā ir dziesma Šis laiks. Par to, ka laiks ir mūsu laupījums – ja izdodas to iegūt, to kā laupījumu turam sev un nedodam citiem. Jo mūsdienās viena no visdārgākajām lietām ir tieši laiks,» sapratis Jānis Stībelis. Viņš domā, ka pagājušajā gadsimtā cilvēki dzīvoja nesteidzoties. «Mūsdienās tā dzīvo cilvēki laukos. Es esmu ļoti skrejošs, mans laiks ir sadalīts, tāpēc, aizbraucot pie vecākiem uz Talsiem, nesaprotu, kāpēc visi brauc ar 30–40 kilometriem stundā. Jā, laukos dzīve rit citā pasaulē.»

Piepildīt sapņus

Zināms laiks tiek atdots mūzikai, savs laiks atvēlēts ģimenei, bet – vai mūziķim ir laiks tikai sev? «Šajā materiālajā pasaulē tas ir katra cilvēka sapnis – atrast laiku tikai sev. Ko tas nozīmē? Būt harmonijā ar sevi un darīt to, ko pašam gribas. Piepildīt savus sapņus. Pēdējo gadu laikā tā cenšos dzīvot,» stāsta daudzu klausītāju iemīļotais skatuves mākslinieks. «Man bija sapnis aizbraukt un nonākt komunikācijā ar lietām, kas mani vienmēr interesējušas un fascinējušas – piemēram, uz Abbey Road Studios Londonā, kurai ir leģendāra vēsture. Sajust to auru, satikties ar tiem cilvēkiem, pabružāties tajā vidē, saprast, kā tas viss veidojies... Pēc jaunā albuma izlaišanas mēģināšu atrast pāris nedēļas, lai aizbrauktu uz miglaino Albionu un apciemotu cilvēkus, ar kuriem jau esmu sapazinies un kontaktējies,» stāsta Jānis Stībelis. Viņš nebaidās sapņot un labprāt arī stāsta par saviem sapņiem. «Man ir sapnis satikt Niku Keršovu, paviesoties pie viņa mājās. Redzēs, vai man tas izdosies,» mūziķis nosaka un izstāsta, ka viens no sapņiem, ko izdevās realizēt, bija aizbraukt pie leģendārās britu grupas Bee Gees līdera Robina Giba, kad viņš vēl bija dzīvs, un paviesoties viņa 12. gadsimta muižā.

«Man ir bijusi iespēja padarboties Londonā mūzikas lauciņā un sapazīties ar dažādiem cilvēkiem. Ā, pareizi, Simply Red šogad būs Rīgā, man nekur nav jābrauc! Gribētu pakomunicēt ar Miku Haknelu un grupas producentu Endiju Vraitu, ar kuru esmu strādājis pie vairākām dziesmām. Ar Miku sapazināmies, kad viņu «iesildīju» Arēnā «Rīga». Mums bija soundčeks, viņi iznāca arēnā, piecas minūtes paklausījās, tad paņēma bumbu un teica: «Veči, beidzat ņemties pa skatuvi, nākat futeni uzspēlēt!» Ja pirms tam likās, ka šie mūziķi ir no citām planētām, tad toreiz sapratām, ka viņi ir pavisam vienkārši cilvēki, kuri dara savu darbu.»

Jāpiedāvā pasaulē

Arī Jānis Stībelis ir pavisam vienkāršs cilvēks, kurš dara savu darbu, turklāt – ļoti profesionāli. Viņa nākamais solis pēc albuma prezentācijas koncerta būs šīs programmas angliskā materiāla izveide, ar ko sevi piedāvāt starptautiskajā mūzikas tirgū. «Mums Latvijā nav citu alternatīvu – ja neeksportējamies, ir ļoti, ļoti grūti. Angliskajā versijā pamatā būs šā albuma saturs, varbūt kādas dziesmas pamainīsies. Bet es negribētu būt subjektīvs savā izvēlē, tāpēc repertuāra atlasei pieaicināšu A&R (Artists and Repertoire) cilvēkus, kuri šajā industrijā ir paši nozīmīgākie. Mums Latvijā tādu diemžēl nav, būs jāņem talkā kāds no Lielbritānijas vai Zviedrijas – lai saprastu, kurā virzienā tālāk kustēties. Manuprāt, tā vajadzētu darboties visiem, kuri grib eksportēties no Latvijas,» uzskata Jānis Stībelis.

Jānis STĪBELIS

• Mūziķis

• Dzimis 1976. gada 22. septembrī Ventspilī, uzaudzis Talsos

• Ar mūziku sācis nodarboties piecu gadu vecumā, kad pirmoreiz sēdās pie klavierēm un sāka dziedāt Talsu Bērnu mūzikas skolas diksilendā Sprīdīši

• Izglītība: bakalaura grāds diriģēšanā Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolā; studējis Amerikā, Holivudas Mūzikas institūta (Hollywood Musician Institute) Vokālajā nodaļā

• Popularitāti ārpus Latvijas robežām ieguvis pēc piedalīšanās konkursā Jaunais vilnis 2002. gadā Jūrmalā, kur ar skatuves vārdu J Stever ieguva 3. vietu

• Diskogrāfija: Don’t Turn Away (2000, ar grupu Shake & Bake); Inspiration (2001), Paliec tepat (2004), Ļubov nastala (2005), Glāze piena (2007), Secret Mission (2008), Diapozitīvi (2010) un 2 pasaules (2015)

• Precējies. Divi dēli: Emīls (6) un Klāvs (1,5)

• Reizi nedēļā spēlē galda tenisu, trenējas svaru zālē un cenšas aiziet arī uz baseinu

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.

Svarīgākais