Eds Šīrans Rīgā – beidzot kāds aktuālais

Lai ko par viņu arī domātu, Eds Šīrans ir šā brīža A klases mākslinieks – pie mums nemaz tik bieži tādi nebrauc © Publicitātes foto

Lai cik tas būtu skumji, lielākoties latvju zemē ar koncertiem ierodas mākslinieki, kuru zvaigžņu stunda jau sen aiz muguras. Eds Šīrans ir izņēmums – viņš ir topā šobrīd.

Patlaban aktuālākais britu jaunās paaudzes solists un komponists Eds Šīrans pie mums uzstāsies pirmdien, 16. februārī, Arēnā Rīga. Sava jaunākā albuma X tūres ietvaros Šīrans sniegs vismaz pusotru stundu garu koncertu. Jāatgādina, ka 2011. gada septembrī iznākušais Šīrana debijas albums + ar vairāk nekā miljonu lielu tirāžu dzimtajā Lielbritānijā vien ieguva pieckāršu platīna statusu. Trīs šī albuma singli – The A Team, Lego House un You Need Me I Don’t Need You – ierindojās Apvienotās Karalistes singlu piecniekā.

Ar savu otro albumu pēc izskata tik vienkāršais (gribētos pat teikt, ka prastais...) puisis ar ugunīgo cekulu apliecinājis, ka ar mūsdienu popsu pārsātinātā publika tomēr prot novērtēt neviltotas emocijas. Jau uzreiz pirmajā nedēļā X ierindojās pirmajā vietā 12 valstu topos, tostarp arī Lielbritānijā un ASV, kā arī vēl citu 11 valstu hitparādēs pabija Top 6. «Publikas sajūsma, kritiķu atzinība, aicinājumi uzstāties lielākajos festivālos, izpārdota koncerttūre Eiropā un ASV, kam vēl pievienojas viena prestiža balva pēc otras – labākais britu solomākslinieks, labākais britu jaunais mākslinieks utt. Nav slikti puisim, kurš vēl pirms dažiem gadiem savu pirmo pilnmetrāžas albumu + esot sacerējis, iekārtojies drauga dīvāniņā, jo pilnvērtīgam mājoklim nebijis naudas,» – tā jaunekli piesaka koncerta organizatori. «Nav tādas vienas panākumu atslēgas, bet atslēga uz pilnīgu izgāšanos ir mēģinājumi izpatikt pilnīgi visiem,» saka Eds Šīrans. Vai tad nav taisnība?

Kārtējais angļu dziesminieku veiksmes stāsts – tā varētu īsumā raksturot Edu Šīranu. Pirmos komerciālos panākumus viņš guva 2011. gadā ar The A Team, kas debitēja britu topa trešajā vietā. Debijas ripulis + britu topā kļuva par Nr.1, bet X vispār kļuva par dižpārdokli – pirmajā vietā ASV, Lielbritānijas, Vācijas, Francijas, Austrālijas, Kanādas un citu valstu topos. Šīrana albumā izdevušās ir stilīgās Don’t un Runaway, specifiskā The Man ar hiphopa elementiem, tāpat laba ir Bloodstream. Ieejot kādā ēstuvē un padzirdot radiostacijā skanošo dziesmu, uzreiz atausa atmiņā, ka tas ir Šīrans – tātad kaut kas viņā tomēr ir. Patlaban strauju popularitāti iegūstošā Šīrana versija dziesmai Make It Rain, ko viņš pāraranžējis ASV seriālam Sons Of Anarchy un bieži izpilda savos koncertos, ļoti iespējams, gūs vismaz tikpat ievērojamus panākumus. Starp citu, decembra sākumā mūzikas straumēšanas serviss Spotify informēja, ka Eds Šīrans kļuvis par visu laiku klausītāko mūziķi trīs kategorijās: ievērojamākais pasaules mākslinieks un ievērojamākais pasaules vīriešu kārtas mākslinieks, kā arī visvairāk straumētais albums. 23 gadus vecā dziesminieka kompozīcijas klausītas vismaz 860 miljonus (!) reižu. Savukārt albums X klausīts 430 miljonus reižu. Nav slikti, vai ne?

 

Izklaide

Līdz ar rudens sākumu mūziķis Ralfs Eilands, kā arī radio, TV šovu vadītājs un improvizators Kaspars Breidaks, kuri kopā pazīstami kā komiķu apvienība “Mēs Jūs Mīlam”, aicina uz savu jaunāko izrādi “Mēs Jūs Mīlam: Beigas”.