Agnese Rakovska: iemācījos paņemt laiku tikai sev

© F64

«Ja kādreiz vasarā vienmēr daudz strādāju un visu laiku kaut kur skrēju, tad šovasar iemācījos paņemt laiku tikai sev, un es tiešām esmu atpūtusies,» priecīgi saka populārā dziedātāja un grupas Triānas parks soliste Agnese Rakovska.

Četras dienas, no 21. līdz 24. augustam, Dzintaru koncertzālē norisināsies festivāls Latvijas pērles, un katra diena būs veltīta kādai ievērojamai latviešu populārās mūzikas personībai. Festivālu atklās Raimonda Paula mūzikas vakars, kurā Maestro kopā ar Raimonda Macata grupu izpildīs gan savu populāro repertuāru, gan vairākus pirmatskaņojumus. Otrās festivāla dienas zvaigzne būs Laima Vaikule, bet trešajā festivāla dienā Dzintaru koncertzāli piepildīs Mārtiņa Freimaņa draugi un mūzikas cienītāji. Koncertā, kurā skanēs gan visiem labi zināmas un iemīļotas Mārtiņa dziesmas, gan pirmatskaņojumi, piedalīsies Agnese Rakovska, Lauris Reiniks, Olga Rajecka, Kārlis Būmeisters, Maija Kalniņa, PeR, Emīls Balceris, Valters Frīdenbergs, Marta Ritova, Andris Ērglis, Aija Andrejeva, kā arī Vidzemes kamerorķestris diriģenta Andra Veismaņa vadībā un MC orķestris.

Agnesei Rakovskai šī būs pirmā saskare ar Mārtiņa dziesmām, turklāt viņa izvēlējusies neparastu repertuāru. «Man būs divi dueti – ar Andri Ērgli un Kārli Būmeisteru, un tas būs ļoti interesanti, jo nekad ar viņiem kopā neesmu dziedājusi. Un vēl es izpildīšu Mārtiņa Freimaņa dziesmu Freak angļu valodā, kas nekad nav bijusi aktīvā rotācijā un nav bijusi aktualizēta. Katrā ziņā, es šo dziesmu nebiju dzirdējusi. Koncerta producente [Elita Mīlgrāve] to izcēlusi no pūra lādes, un es uzņemšos šo dziesmu izpildīt,» stāsta Agnese Rakovska, atklājot, ka Freak ir ļoti roķīga un frīkīga dziesma, neraksturīga Mārtiņam Freimanim.

«Mēs ar Mārtiņu nebijām tik labi draugi, kuri ikdienā sazvanās un satiekas, bet Latvijā mūzikas vide ir tik šaura, ka visi tāpat viens otru zina. Man Mārtiņš palicis atmiņā kā ļoti pozitīvs un atsaucīgs cilvēks, kurš visu ņēma viegli un kuram viss arī sanāca viegli,» stāsta Agnese Rakovska. Viņasprāt, Mārtiņa mūzika nav samākslota, nav «baigi dziļi jārok», lai saprastu, par ko viņš dzied. «Manuprāt, katrs viņa daiļradē var atrast kaut ko priekš sevis, un laikam tāpēc Mārtiņš bija tik ļoti mīlēts un cienīts,» domā atraktīvā dziedātāja, atklājot, ka viņai vismīļākā no Mārtiņa dziesmām ir par maijpuķītēm.

Gatavojoties sestdien gaidāmajam koncertam, dziedātāja stāsta, ka viņas vasara bijusi raiba un jauka. «Īstenībā, man ir liels prieks, ka vasarā esmu ne tikai strādājusi, bet arī atpūtusies. Un tas ir ļoti labi, jo 1. septembrī man atkal jāiet skolā – jāturpina mācības trešajā kursā [Agnese mācās par audiologopēdu Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātē]. Bet es izstāstīšu, ko jaunu esmu apguvusi šajā vasarā – esmu iemācījusies sauļoties! Agrāk nekad to nebiju darījusi un vienmēr staigāju balta kā pelmenis. Bet tagad smērēju tos krēmus, pagulēju saulītē, pagrozījos – jā, tas man bija kaut kas jauns. Un, kad aizgāju pie bērniem uz nodarbībām – jā, tās turpinājās arī vasarā, viņi bija pārsteigti, ka esmu nosauļojusies, bet teica, ka labi izskatos,» dziedātāja sirsnīgi smej un tad turpina: «Vakar ar draugiem bijām veikborda trasē, izbraucu ar dēli, šodien drusku sāp rokas. Bet tas nekas!» Vēl Agnese šovasar iegādājusies ļoti labas kedas skriešanai, un viņai beidzot patīk skriet. Jau apmēram nedēļu dziedātāja skrien katru dienu – no mājām Pārdaugavā uz centru. «Vairāk nekā pusstunda gan paiet, taču pašai ir gandarījums, ka beidzot esmu savākusies un ka es varu to izdarīt. Kādreiz man šausmīgi nepatika skriet, tas likās tik nogurdinoši, bet laikam – ja ir pareizās kurpes, skriet tiešām ir prieks!»

Agnese stāsta, ka vēl šovasar ļoti daudz dzērusi sulas. «Man dārzā ir ļoti daudz ābolu, es tos lasu un tik spiežu sulas. Lieku klāt citronus, burkānus, bietes, visu pēc kārtas. Es tiešām beidzot vairāk esmu orientējusies uz sevi, savu veselību.»

Protams, arī par saviem klausītājiem dziedātāja domā – Triānas parks raksta jaunas dziesmas, un jau 29. augustā nāks klajā grupas mini albums, kas ieskandinās drīzumā gaidāmo lielo albumu. Šajā dienā ap pulksten 19.30 grupa būs veikalā Paviljons Tērbatas ielā, kur notiks Triānas parka akustiskais koncerts un varēs iegūt gan autogrāfus, gan ar mūziķiem kopā nofotografēties. Bet ap pusnakti grupa savas jaunās dziesmas spēlēs klubā First Dacha. «Savukārt pirmajā skolas dienas vakarā, kad visiem mazajiem čabulīšiem būtu jāiet gulēt, mēs viņus gaidīsim Vērmanes dārzā – tur būs koncerts!» aicina daudzu klausītāju iemīļotā dziedātāja.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais