Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

MŪZIKA: Skyforger jauns ģitārists un jauni plāni

© f64

Plaši apmeklētajos Rīgas pilsētas svētkos droši vien ļoti daudziem cilvēkiem par lielu pārsteigumu kļuva fakts, ka pie Rīgas pils var redzēt un dzirdēt folkmetāla apvienības: igauņus pārstāvēja viņu kulta grupa Metsatoll, Latviju – mūsu „debesukalēji” jeb Skyforger.

Šo rindu autors novēroja, ka krastmalā esošie ļaudis nebūt nevairījās no it kā tik smagās mūzikas – gan kundzes sirmām galvām, gan arī tā saucamās Džastina Bībera paaudzes jaunieši, gan tēvi un mammas ar maziem bērniem uz pleciem ieinteresēti stāvēja un klausījās šo Baltijas tautu mūzikas smagāko atzaru. Nospēlētas gan tika tikai piecas dziesmas („Kauja pie Saules”, „Ķēves dēls”, „Virsaitis Namejs”, „Melnais jātnieks”, „Tumsā un salā”), neizskanēja pat leģendārais „Kad Ūsiņš jāj”, jo vairāk repertuāra programmas garums diemžēl nepieļāva, taču arī tas deva labu ieskatu šīs grupas daiļradē.

Arī Skyforger mūzikas cienītājiem bija kāds pārsteigums, jo uz skatuves blakus ierastajai trijotnei varēja redzēt kādu jaunu seju – kā vēlāk noskaidrojās, tas ir latgaliešu brigādes Green Novice ģitārists Alvis Bernāns. Iepriekš Skyforger rindās bija manīts ģitārspēles virtuozs Egons Kronbergs (Iļģi, The Hobos utt.), bet Ķekavas rokfestivālā „Klang!” Egons pēkšņi parādījās grupas Rūsa sastāvā. Iesākumā šķita, ka viņš tur nokļuvis nejauši, un tā laikam arī bija, jo Rūsas ierastā sastāva ģitāristam Gunčam jeb Guntaram Endzelim tovakar esot bijis koncerts ar Credo – tāda nu šobrīd ir latvju mūziķu skrienošā dzīve un darbs. Ar Skyforger gan Egons vairs kopā neesot jau no pagājušā gada nogales (pēdējais kopīgais koncerts esot bijis Brazīlijā), jo pašam ir pārāk liela noslodze dažādos projektos, tāpēc loģiski, ka Eiropā atzītā latvju folkmetāla brigāde meklē jaunu ģitāristu. Savu būtībā pirmo nopietno eksāmenu Alvis Bernāns izturēja godam un gan pēc ģitāras spēles prasmes, gan spējas sevi parādīt uz skatuves būtu pelnījis vietu Skyforger sastāvā, taču pagaidām par viņa turpmākajām gaitām šajā komandā precīzas skaidrības nav – viņš pats ir aizņemts pamatdarbā (studē medicīnu, strādā slimnīcā), joprojām muzicē arī grupas Green Novice sastāvā, kā to visu savienot, nav zināms, tomēr no „debesukalēju” nometnes par puisi skan pozitīvas atsauksmes. Tā ka – varbūt arī paliks šīs grupas sastāvā, meistarības viņam pietiek.

Kas attiecas uz Skyforger, tad viņiem bijusi paliela pauze koncertos, jo vajadzējis pabeigt darbu pie jaunā albuma – atlicis ierakstīt vēl tikai divas dziesmas. Plānots, ka jaunais albums nāks klajā šā gada nogalē (ne agrāk kā oktobrī), tas būs veltīts seno prūšu tematikai, provizoriskais nosaukums – „Senprūsija”, un, kā jau tas ir ierasts visos Skyforger albumos, materiāls būs balstīts uz vēsturiski faktoloģiskiem notikumiem. Taču mājās līdz tam mūsējie nesēdēs – jau 6. septembrī ir paredzēts koncerts Vācijā.