Marija Naumova un kopa "Vilki" atklās akciju "Café Spleen"

© F64

Dziedātāja Marija Naumova un vīru kopa "Vilki" 12.augustā plkst.21.14 atklās Rīgas - Eiropas Kultūras galvaspilsētas 2014 programmas notikumu - akciju "Café Spleen jeb Augusts 1914", kas mēnesi norisināsies Jāņa Akuratera muzejā.

1914. gada janvārī dzejnieks Jānis Akuraters (1876–1937) atgriezās no sava pirmā ceļojuma uz Parīzi. Pavadot tur vairāk nekā divus mēnešus, viņš iepazina ne tikai franču, bet arī vispasaules mākslu, lai atzītu, ka "nekur māksla un daiļumi nav tā sakopoti un sakoncentrēti kā Parīzē". Šai pilsētai 1913.gada pavasarī viņš velta veselu dzejoļu ciklu "Parīzes balādes": "Ar saviem tvaikiem mani apsveicini / Tu, kvēpeklis, ko iedvašojot spirgst / Sirds dzīves alkstošā; tai svētkus svini." Dzejnieks paguva ieraudzīt šo dzīves svētku pilsētu pirms 1914. gada augusta, kad sākās Pirmais pasaules karš, kas, nesdams iepriekš nepieredzētu postu, izmainīja pasaules karti, sabiedrības vērtību sistēmu un dzīvesstilu. Savā autobiogrāfijā Jānis Akuraters rakstīja, ka pasaules karš "pēkšņi visam saules pilnam gaišam laikam darīja galu, pāršķiezdams ar savu mistisko zobenu" arī viņa sapņus un likteni.

1916.gada novembrī Jānis Akuraters brīvprātīgi iestājās Krievijas armijas sastāvā izveidotajos Latviešu strēlnieku pulkos. Viņš kā brīvprātīgais tiek ieskaitīts II Latviešu brigādē. Tā bija īpaša latviešu karavadoņu, pirmkārt, Zemgales pulka komandiera Jukuma Vācieša, stratēģija savā karapulkā iekļaut dzejniekus, māksliniekus, mūziķus, neliekot tiem kaujās būt pirmajās kareivju rindās, bet nosūtot pildīt sanitāra, korespondenta, kara hronista pienākumus, tādējādi liekot šiem izsmalcinātajiem, jūtīgajiem, estētisko pārdzīvojumu alkstošajiem redzēt kara nežēlību, līķu kaudzes, nāvi un karavīru drosmi un tādā situācija runāt patriotiskā mākslas valodā, kas iedvesmotu latviešu strēlniekus. Tas bija ceļš uz savu Latvijas valsti. Šī dīvainā fenomena apzināšanai būs veltīta akcija "Café Spleen jeb Augusts 1914".

Akcijas nosaukums ir aizgūts no Akuratera stāsta "Café Spleen", kas vēsta par strēlnieku - dzejnieku un mākslinieku – kara situācijā pašu radīto "cilvēcisko patvērumu", kad vakaros kādā lauku pirtiņā, fonā dunot kara troksnim, viņi pulcējās kopā, dzēra tēju, dziedāja un runāja par dzīvi un mākslu "viņpus" kara lauka.

Akcijas norises laikā Jāņa Akuratera muzeja dārzā būs izveidota savdabīga "Café Spleen" - armijas telts, kur veselu mēnesi notiks dzejas un mūzikas vakari, teatrālas performances un pasākumu cikli, kas stāstīs par dzejnieku, mākslinieku, komponistu kara laukā, par cēloņiem un sekām un laikmetu sasaukšanos.

Akcijas "Cafe Spleen jeb Augusts 1914" atklāšana būs muzikāls pasākums, kas vēstīs par 1914.gada skaudro vēstures dramaturģiju - no bezrūpīgas mierpilnas dzīves līdz kara neprātam. To kopā ar dziedātāju Mariju Naumovu un vīru kopu "Vilki" veidos Rolands Beļēvičs (akordeons), Ingus Feldmanis (ģitāra), Normunds Katajs-Paeglis (kornete) un mākslinieki no apvienības "Idea Gnosis": Simona Orinska, Atvars Buka un Viktorija Eksta. Pasākuma režisors - Viktors Jansons.