Uz "Summer Sound" - pie Liepājas vējiem un mūzikas

Pirms diviem gadiem Gacho uzstāšanās bija festivāla „Summer Sound” centrālais notikums. Šogad viņš sola atgriezties tikpat skaļi un ar vēl iespaidīgāku šovu. © F64

Šajās dienās tiek dots starts jau ceturtajam liepājnieku rīkotajam „Summer Sound” – kā zināms, tas šobrīd ieņēmis Pludmales festivāla jeb „Beach Party” atbrīvoto nišu. Lielākās aktivitātes risināsies 11. un 12. jūlijā Liepājas Jūrmalas parkā un pludmalē.

Par šā gada „Summer Sound” galvenajiem māksliniekiem jeb „hedlaineriem” domas dalās, taču pārsvarā visi ir, maigi izsakoties, nelielā neizpratnē – kā lielākais trumpis galdā šoreiz tiek likta britu elektropopa grupa Pet Shop Boys, kuras slavas virsotnes laiki bija tālajā 1987. gadā ar albumu „Actually” un superhitu „It’s A Sin”. „Ievērojamākajā koncertšovā, kāds jebkad Liepājā piedzīvots, Pet Shop Boys izpildīs klasiskos hitus „West End Girl”, „Always On My Mind”, „Domino Dancing” un citus, kā arī jaunākos skaņdarbus,” atliek vien citēt organizatorus. „Pet Shop Boys uz Liepāju vedīs vairākus kravas auto ar savu tehniku, lai nodrošinātu šovam nepieciešamo video, gaismas un skaņas aprīkojumu. Grupa savos koncertos izmanto lielizmēra video projekcijas, lāzerus un krāšņu gaismu šovu. Pagājušajā gadā Pet Shop Boys koncertšovs atzīts par vienu no aizraujošākajiem un krāšņākajiem šoviem pasaulē.” Pieņemsim, taču diez ko šiem apgalvojumiem piekrist negribas...

No ārzemniekiem tiek izcelti vēl divi. Britu producents, dziesmu autors, dīdžejs un mūziķis Naughty Boy (pazīstamākā viņa dziesma – lipīgā „La La La”) uzstāsies ar savu „dzīvo” grupu, tomēr festivāla organizatori prognozē, ka lielāko pārsteigumu sagādās amerikāņu multimākslinieks Mykki Blanco, kurš pirms trim gadiem izveidoja industriālā roka projektu, bet vēlāk pārgāja uz repu. Savu artavu liepājniekiem sniegs arī kaimiņi – ciemos brauc Lietuvas grupa Golden Parazyth, kas pašlaik kļuvusi par populārāko muzikālo apvienību kaimiņvalstī un pērn atrādījās arī mums, turklāt iesildot britu duetu Hurts arēnā. No Krievijas brauc itin savdabīga mūziķu apvienība Sansara – alternatīvās mūzikas faniem tā būs atkārtota tikšanās ar šo Jekaterinburgas grupu pēc tās viesošanās Rīgā pirms trim gadiem. Sansara tiek dēvēti arī par krievu oriģinālās mūsdienu mūzikas pirmrindniekiem (tas gan ir neliels pārspīlējums), viņus vieno cieša muzikālā sadarbība ar Mumij Troļļ un citām ievērojamām Krievijas grupām.

No pašmāju dziedātājiem lielāko uzmanību droši vien izpelnīsies divi vīri. Dons šobrīd ir viens no aktuālākajiem Latvijas dziedātājiem – ne katrs spēj pilnībā izpārdot sešus koncertus „Palladium” zālē un vēl pieteikt divus Dzintaru koncertzālē! Liepājai Dons esot solījis sagatavot īpašu koncertprogrammu. Pēc divu gadu ilgas pauzes „Summer Sound” atkal uzstāsies reperis Gacho – iepriekšējā reizē viņš Liepājā bija viens no labākajiem un kārtīgi iekustināja publiku. Savukārt debiju šajā festivālā piedzīvos viena no latvju labākajām (un saldākajām) popgrupām Otra puse. Festivālā grupa izpildīs gan savā pēdējā albumā iekļautās dziesmas, gan par latvju popa klasiku jau uzskatāmās „Ieskaties”, „Nakts vai rīts”, „Dievs dod” un citas.

Pašmāju mūziķu sarakstā ir vēl vairāki intriģējoši vārdi (vai nosaukumi), piemēram, Ivo Fomins, strauji popularitāti gūstošie Carnival Youth, pērn atzītākais hiphopa mūziķis Pikaso, grupas Triānas parks, Laika suns, The Velvet Supernova, Audience Killers, Neon Saturdays, Pyro Trees, Rīgas modes, Willow Farm un citas. Protams, būs arī dīdžeji, dejas, atrakcijas un daudz citu līksmību, kas piederas Liepājai. Droši vien arī vējš, taču cerams, ka ne vētra. Lai gan – arī tas piederētos Liepājai.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.