LNSO sola dzirkstošus un prieka pilnus gada nogales koncertus

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) un orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Karels Marks Šišons piedāvās dzirkstošus un prieka pilnus gada izskaņas koncertus 28., 29. un 30.decembrī Lielajā Ģildē.

Šīs sezonas LNSO Jaungada koncertiem Karela Marka Šišona vadībā izvēlēta latviešiem mazpazīstamā spāņu sarsuelu kvēli dedzīgā mūzika. Programmā būs ārijas, dueti un kori no sarsuelām - spāņu operetēm.

Operetei vai dziesmuspēlei radniecīgais muzikāli dramatiskais žanrs, kurā solo un kora numuri mijas ar runātiem dialogiem un dejām, veidojies 17.gadsimtā Spānijas karaliskajā galmā, kur šīs krāšņās izrādes tika pielāgotas nozīmīgiem svētkiem. Pirmā šāda izrāde "Falerīnas dārzs" tika uzvesta karaļa rezidencē Sarsuelā netālu no Madrides, no kuras žanrs arī ieguva savu nosaukumu. Vēlāk sarsuela mainījās un kļuva par demokrātisku žanru, kurā plaši izmantotas spāņu tautasdziesmas un dejas, kļūstot par vienu no populārākajiem spāņu mūzikas žanriem.

Lai gan Karels Marks Šišons ar LNSO jau ir atskaņojis sarsuelu mūziku, šajā reizē viņiem pievienosies arī divi starptautiski pazīstami operdziedātāji - soprāns Sifaive Makenzija Edelmane un tenors Alekss Visenss - un valsts akadēmiskais koris "Latvija", lai kopā veidotu pilnasinīgu vakaru, veltītu sarsuelu ārijām, duetiem un koriem. Sarsuelu mūzika ir vienkārša un viegli uztverama, kas ar savu rotaļību, kaisli un aizrautīgo temperamentu joprojām sniedz prieku neskaitāmiem klausītājiem visā pasaulē.

Svarīgākais