Rīgā spēlēs zviedru supergrupa Arch Enemy

© publicitātes

Kad aprīļa sākumā Rīgā notika grandiozi iecerētais šovs Metal All Stars, pat lielāku interesi par uz to sabraukušo zvaigžņu novērtēšanu izraisīja tobrīd neoficiāla ziņa, ka mūsu pusi ar koncertu grasās aplaimot zviedru melodiskā death metal supergrupa Arch Enemy.

 Neoficiālā ziņa drīz vien guva oficiālu apstiprinājumu, bet nu jau vairs aiz kalniem nav arī pats koncerts – tas notiks 15. jūlijā klubā Melnā piektdiena. Droši vien koncerta repertuārs lielākoties bāzēsies uz burtiski nupat, 9. jūnijā, izdotajā albuma War Eternal iekļauto materiālu, taču gan būs dziesmas arī no iepriekš izdotajiem albumiem.

Arch Enemy nozīmību Eiropas smagās mūzikas skatuves kontekstā būtu grūti pārvērtēt. Šī grupa izveidota 1996. gadā, tās galvenais dzinējspēks ir ģitārists Maikls (Mikaels) Amots, kurš ilgus gadus spēlēja arī komentārus neprasošajā britu grupā Carcass. Savu jauno brigādi viņš veidoja kopā ar pieredzējušiem mūziķiem no grupām Mercyful Fate, Carnage, Dismember un citām. Kvalitatīvs izrāviens nāca 2000. gadā, kad Arch Enemy pievienojās vācu dziedātāja Angela Gossova, kura atšķirībā no lielākās daļas dāmu smagajā mūzikā dziedāja itin brutālā manierē. Kopš tiem laikiem Arch Enemy pielūdzēju pulks strauji auga, un grupa skaitās viena no šā brīža aktuālākajām Eiropas smagajā mūzikā. Kopumā izdoti desmit studijas albumi un divi DVD. Pašlaik publiskots jaunais video albuma tituldziesmai, kas tikai nedēļas laikā vien bija savācis teju divus miljonus skatījumu.

Jaunajā ierakstā vokālistes pienākumi nonākuši kanādietes Alises VaitasGlazas (iepriekš dziedāja grupā The Agonist) pārziņā, jo Angela Gossova nolēmusi skatuvi pamest. Iemesls ir prozaisks – šogad pasaulē nāks viņas un Amota pirmais bērniņš. «Es grupu nepametu, tagad būšu ar to kopā aizskatuvē,» žurnālam Metal Hammer teikusi Gossova, kas pēc izglītības ir ekonomiste, tāpēc turpinās nodarboties ar grupas organizatoriskajām lietām un menedžmenta pusi. Arch Enemy sastāvā turpina spēlēt ģitārists Niks Kordle (spēlējis arī grupā Arsis), basists Šērlijs d’Andželo (Spiritual Beggars, Dismember, Sinergy) un bundzinieks Daniels Erlandsons (In Flames, Brujeria).