RECENZIJA: ZZ Top, "The Very Baddest Of...”

© publicitātes

Lai gan leģendāro bārdaiņu grupas 45 gadu jubilejai veltītās retrospektīvās dziesmu izlases oficiālā klajā nākšana it kā bija paredzēta 22. jūlijā, tā jau ir latvju mūzikas ierakstu veikalu plauktos: kā teiktu Anatolijs Kreipāns – gadās arī tā! ZZ Top nudien pastāv jau 45 gadus, tā izveidota 1969. gadā un visu šo laiku bez pārtraukuma mauc nemainīgā sastāvā – vokālists un ģitārists Billijs Gibons, basģitārists Dastijs Hils un bundzinieks Frenks Bērds. Cik viņiem ir gadu? Neticēsiet: lai gan šķiet, ka viņi uz skatuves ir jau vismaz gadsimtu, vīriem ir (relatīvi) tikai 64 – 65! Vēl kāda šķietamība, kas tiek apgāzta palūkojoties oficiālajos datos – nemaz nav tā, ka ZZ Top būtu pārpludinājuši tirgu ar saviem albumiem un dziesmu kompilācijām, lai gan it kā visu laiku veikalos rēgojas kāds jauns ripulis ar šo mūziķu bārdām un CD.

Oficiāli klajā nākuši tikai (atkal relatīvi „tikai”) 15 studijas albumi, divi koncertnieki (tūlīt būs trešais) un septiņas izlases. Turklāt „boogie rock” trijotne nebūt nav aizgājusi neglābjamā pensijā, jo vēl pirms diviem gadiem bija spējīgi saražot jaunu studijas albumu „La Futura”(iepriekšējais gan datējams ar 2003. gadu – tad nāca klajā „Mescalero”). Izlase „The Very Baddest Of...” ir pieejama divos variantos: pirmajā ir apkopotas 20 dziesmas, bet dubultnieka versijā – uz pusi vairāk. „Mēs esam izdevuši [albumus] trīs dažādās kompānijās un esam ļoti priecīgi, ka beidzot izdevies panākt vienošanos un savākt visu mūsu skaņu materiālu zem viena jumta. Tas ir tāpat, kā savākt kopā lielu un kaut kur paklīdušu ģimeni, kuras locekļi sen viens ar otru nav tikušies,” šīs izlases izdošanu komentē Gibons. Dubultalbumā nudien dots ieskats teju visos ZZ Top albumos, sākot no paša pirmā līdz priekšpēdējam, savukārt parastajā CD versijā paši vecākie gabali ir no 1973. gadā izdotā diska „The Hombres”, bet pēdējo divdesmitgadi pārstāv tikai četras dziesmas. Nebūtu par nāvi šo kolorīto trijotni arī skatīt vaigā, kas gan daudziem savulaik tepat Rīgā jau ir izdevies – jāatgādina, ka 1996. gadā ZZ Top bija vieni no galvenajiem viesiem bēdīgi slavenajā „Rock Summer”, taču Eiropā laikam šogad ZZ Top vairs neuzstāsies. Nupat viņiem mūsu kontinentā bija daži koncerti (starp citu, uz pēdējo no tiem vēl variet paspēt – 2. Jūlijā, Vācijas pilsētā Sārbrikenā), bet atlikušajā laikā viņi ieplānojuši tūrēt pa savai mūzikai daudz atbilstošāko Ameriku.

PAR. Kādu laiciņu ZZ Top nebija sanācis klausīties un bija gluži svētīgi atsaukt atmiņā, cik tomēr padevušies ir tādi gabali kā „Doubleback”, „Sharp Dressed Man”, „Got Me Under Pressure”, „Velcro Fly”, „Gimme All Your Lovin’” un citi.

PRET. 45 gadi, čupa ar dziesmām, taču vienalga teicamu gabalu aptrūkstas pat parastajam CD, lai to klausoties nepaliktu garlaicīgi. Nez, cik cilvēku koncertos viņi vēl spēj sapulcināt? Varbūt tomēr jāmet miers?

Sandris Vanzovičs

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Izklaide

Rīgas Reformātu baznīcā 18. oktobrī pirmo (un acīmredzot arī vienīgo) reizi kopā vienā kvartetā spēlēs “nu jazz” un brīvās improvizācijas meistari Džons Raskins, Stens Sandells, Tims Pērkiss un Vladimirs Tarasovs. “Viņu eksperimenti un novatoriskās idejas ir atstājušas dziļas pēdas džeza attīstībā, bet meistarība bijusi paraugs un iedvesmas avots daudziem pasaulē atzītiem mūziķiem.”

Svarīgākais