Vīru kopa "Vilki" izdod jūras braucēju dziesmu albumu

© publicitātes

Vīru kopa „Vilki” pirmo reizi Latvijas mūzikas vēsturē radījusi jūras braucēju, zvejnieku un pārcēlāju dziesmu albumu „Jūras Vilki”.

Jaunais albums nav tapis profesionālā ierakstu studijā, bet gan Gaujas krastā „Lejzemnieku” mājās pie Latvijas skaņu ieraksta meistara Tāļa Timrota. Latvijas daba un īpašais vīru dziedājums par mājām, ilgām, dzimteni un mīlestību albumam ir piešķīris neatkārtojamu un latviešiem raksturīgo skanējumu.

Vīru kopas aizsākumi meklējami 1980. gadā, kad Māra Oša vadībā drosmīgi dzima etnogrāfisks ansamblis, kam tika dots Jukuma Vācieša vārds. Kad pret Māri Ošu VDK safabricēja krimināllietu, ansambļa vadību uzņēmās toreizējais Dailes teātra direktors Bērtulis Pizičs. Tomēr atkal sekoja čekas provokācijas. Tādēļ ansamblis pārkārtojās un pārtapa folkloras kopā ”Liepavots”, bet 1992. gadā gluži organiski pārauga „Vilkos”, kurā no pirmā sastāva dzied vairs tikai Andris Balcers.

Šobrīd vīru kopa „Vilki”, kurai pajumti dod Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Kultūras un atpūtas centrs „Imanta”, ir seši dažādu nozaru profesionāļi, kurus vieno latviešu karavīra dzīvesziņa un darbošanās grupā nozīmē pamatīgu mīlestību pret Latviju, interesi par tās vēsturi un vēlēšanos kaut par kripatiņu latviešos raisīt pašapziņu un vīrišķīgu stāju. Izpratni par savām saknēm.