RECENZIJA: Gacho, "Smaids līdz ausīm”

© publicitātes

Pēc četru gadu pārtraukuma atkal jaunumi CD izskatā ir reperim (ja tā viņu tagad var saukt, bet par to vēlāk...) Gacho - otrais studijas albums ar 18 kompozīcijām, kuru vidū gan ir arī ieskaņa un izskaņa jeb „intro” un „outro”, kā arī divi skiti. Visas dziesmas ir latviešu valodā.

 Par albuma skaņas kvalitāti ir parūpējies Jānis Šmēdiņš jeb Fakts, tā izpildproducenti ir pats Gacho jeb Gatis Irbe un Kaspars Jansons. „Darbs pie albuma bija samērā saspringts, tā kā bija ļoti daudz dziesmas un aranžijas, kuras mēs beigās izlēmām atlikt un neiekļaut albumā. Kopumā process bija ļoti radošs un domājams, ka to varēs arī saklausīt, jo dziesmas mēģinājām veidot pēc iespējas atšķirīgākas gan žanriski, gan arī izpildījuma ziņā, tomēr saglabājot kopējo albuma koncepciju – radīt pozitīvas emocijas katra klausītāja sirdīs,” tā pats Gacho. Vismaz pāris gabali dzirdēti jau iepriekš – „Stampā grīdu” un „Kas tu esi”. Pats lielākais pārsteigums ir stilistiskās izmaiņas – šajā albumā Gacho propagandē „dance” un „hip hop” miksu, turklāt dominē deju mūzika, kas brīžiem pat aizvirzās līdz pat „house” ritmiem.

PAR. Lai gan tas vairs nav reps, nevarētu teikt, ka izmaiņas nākušas par sliktu. Gacho tekstos lielākoties saglabājis sev raksturīgo kareivīgumu („Ja dzīve pagriež tev muguru, tad paņem viņu priekšā!”), savukārt mūzika kļuvusi vēl enerģiskāka. Ir labi, varbūt pat teicami! Ja subjektīvi jāizvēlas labākā dziesma, tad gribētos ieteikt noklausīties „Pa fikso”, kas būvēta uz „Digital Emotion” hita „Go Go Yellow Screen” sempla bāzes, bet ir vēl vairāki spoži gabali. Tiesa, albums jau velk teju uz „A-eiropas” un DJ Ellas deju mūzikas nišu, taču tas jau ir cits stāsts...

PRET. Skiti sanākuši absolūti glupi, it īpaši tas, kurā Gacho ar kāda „zālītes” smēķētāja muti būtībā taisnojas par stilistiskajām izmaiņām viņa mūzikā – līdzīgi to iepriekš jau ir darījis Gustavo, atkārtošana ne vienmēr ir zināšanu māte. Nez, ko par šo albumu saka Gacho fani? Diez vai viņi ir stāvā sajūsmā... Nu ko, latvju hiphopa tronis ir brīvs: Gustavo kļuvis par Arstarulsmirusu un sagājis... hmmm, pareizībā, Ozols aizvirzījies pagrīdē, arī Gacho aizgājis neceļos. Brīvs ceļš jaunajiem censoņiem!

Sandris Vanzovičs

Izklaide

Rīgas Reformātu baznīcā 18. oktobrī pirmo (un acīmredzot arī vienīgo) reizi kopā vienā kvartetā spēlēs “nu jazz” un brīvās improvizācijas meistari Džons Raskins, Stens Sandells, Tims Pērkiss un Vladimirs Tarasovs. “Viņu eksperimenti un novatoriskās idejas ir atstājušas dziļas pēdas džeza attīstībā, bet meistarība bijusi paraugs un iedvesmas avots daudziem pasaulē atzītiem mūziķiem.”

Svarīgākais