Koncertzālē "Ave Sol" notiks Rīgas Pareizticīgo kamerkora ''Blagovest'' Ziemassvētku koncerts

Pirmajos Ziemassvētkos 25.decembrī plkst.18 koncertzālē "Ave Sol" notiks Rīgas Pareizticīgo kamerkora Blagovest Ziemassvētku koncerts.

Koris Blagovest vienā koncertprogrammā apvienojis ziemas saulgriežus un Kristus piedzimšanas svētkus, tādējādi atgādinot, ka Saules pagriešanās uz pavasara pusi un Pestītāja atnākšana ir viena koka augļi - tie nes mums gaismu. Sakrālo aspektu iemiesos Dmitrija Bortņanska, Alekseja Ļvova un citu ievērojamu baznīcas mūzikas klasiķu apgarotie, reliģiskie opusi, savukārt etniskās tradīcijas atsauks atmiņā mūsdienu krievu komponista Alekseja Larina "Ziemassvētku koļadas" ar krievu, ukraiņu un baltkrievu folkloras motīviem.

Rīgas pareizticīgo kamerkoris Blagovest dibināts 1990.gadā ar mērķi popularizēt nepelnīti aizmirstās krievu garīgās mūzikas pērles, kas arī veido lielāko kora repertuāra daļu. Kori dibinājis un joprojām vada tā diriģents Aleksandrs Brandavs. Kora muzikālais interešu diapazons ir visai plašs: no vienbalsīgiem, neumās ierakstītiem dziedājumiem, kuru aizsākums meklējams senās Bizantijas baznīcas mūzikā līdz pat mūsdienu komponistu garīguma meklējumiem. Kora uzmanības lokā nonāk arī krievu un Rietumu komponistu laicīgā mūzika.

Pēdējās kora uzvaras gūtas 2005.gadā Minskas garīgo dziedājumu konkursā un 2007.gadā - VI Atklātajā Grodņas jeparhijas garīgo dziedājumu festivāla koru konkursā.

Kora repertuārā - A.Šnitke, Dž.Tavenera, A.Grečaņinova, S.Rahmaņinova, K.Švedova, A.Ļvova, A.Smirnova, Dm.Bortņanska, A.Vedeļa skaņdarbi, kā arī senslāvu dziedājumi un laicīgā mūzika.

Svarīgākais