KO DOMĀ TU?: Ko darīt ar bārdaino Eirovīziju?

Uzmanību no Latvijas kūkcepēju Aarzemnieku mākslinieciski pieticīgā snieguma Eirovīzijas pusfinālā ir novērsis lielais fināls ar austriešu bārdainās desas Končitas Vurstas iebalsošanu uzvarētāja/s godā. Vīrietis kleitā, kurš žilbinošajā ekrānā sola vai draud: «Mēs esam neapturami!» – lielā daļā sabiedrības izraisījis apjukumu. Un te runa nav tikai par ikgadējo pēcspēles jautājumu, ko tad mums sūtīt uz Eirovīziju nākamgad. Vai tiešām pienācis laiks kādam ģenētiski modificētam organismam, kā sarkastiski piedāvāts tviterī.

Austrieša melnā bārda ļāvusi saskatīt dziļāku kontekstu: diskusijas par geju laulībām, gaidāmais eiropraids kā valsts nozīmes notikums, grāmatiņas, kas bērniem palīdz neticēt savam dzimumam, un Eirovīzijas balsojums – tas viss ir savstarpēji saistīts.

Kultūrpsiholoģe Dagmāra Beitnere secina, ka vecās Eiropas līdzšinējās vērtības pašlaik tiek dekonstruētas: «Šis ir uzbrukums vidusšķirai un tās pamatvērtībām.» No pārticīgas dzīves cilvēkos sašķobījusies vērtību orientācija, un šādā ziņā Austrumeiropa, kas arvien grib pielīdzināties Eiropai, sevī pagaidām vēl nes daudz vairāk Eiropas nekā Rietumeiropa. Tāpēc mūsu kļūda būtu kopēt to, ko viņi dara. Ignorēšana ir labākā taktika. Savu vērtību aizstāvēšana un argumentēšana.»

Mūzikas producents Juris Millers gan atgādina, ka bārdainā sieviete nav mūslaiku izgudrojums. Arī agrāk publikai par naudu izrādīja visvisādus dīvaiņus, un pirms simt gadiem Eirovīzijas šovu varētu reklamēt tā: «Šodien ceļojošā cirka teltī – sieviete, kas parādās un pazūd no skatuves, vīrietis–vāvere, lēkājoši grieķi, Sanmarīno nāriņa, dziedošas dvīnes un vakara nagla – bārdaina sieviete! Steidziet redzēt – tikai viena izrāde!»

Taču mūsdienās bārdainā sieviete no kumēdiņu taisītājas publikas jautrībai kļuvusi par genderisma politikas manifestu, un tradicionāli gulošie par to ir satraukti. Dziesminieks un tradicionālo vērtību aizstāvis Kaspars Dimiters Neatkarīgajai atzīst: «Kad bārdainā «meiča» ar pautiem pieteica sevi kā kandidātu Eirovīzijai, man bija absolūti skaidrs, ka šo tēlu gatavo par laureātu. Eirovīzijai nav nekāda sakara ar kultūru, mūziku, mākslu. Tā ir zināmas ideoloģijas platforma.» Dimiters cīnās pret šo ideoloģiju un aicina visus tēvus un mātes atbalstīt referendumu par homoseksuālisma propagandas aizliegšanu bērniem. Doties pie notāra un parakstīties par grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā: «Ja ar likumu neuzliksim končitām šķēršļus morāli un fiziski kropļot mūsu bērnus, savu tautu varam norakstīt zudībai. Jo tautas vienīgā īstā nākotne ir tās bērni.»

Bet Končitai Vurstai bērnu nevar būt.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!