"Menuets" iesildās 45 gadu jubilejas koncerttūrei

© F64

Ar iespaidīgu uzstāšanos koncertbārā „Laternu stundā”, piektdien, 2. maijā, leģendārā grupa "Menuets" iezvanīja savu 45 gadu jubilejas koncertturneju.

Pirmais oficiālais tās ietvaros esošais koncerts gan vēl jāuzgaida – tas notiks 13. jūnijā, Dzintaru koncertzālē. Programmai dots lakonisks un vienlaikus jaudīgs pieteikums "Esam!", tajā iekļautas visu laiku labākās "Menueta" dziesmas.

Pašlaik „Menuetā” muzicē teju viss „zelta sastāvs”: Adrians Kukuvass, Raimonds Bartaševics, Juris Kulakovs, Inese Pabērza, Baiba Jagere, Juris un Leons Sējāni, kā arī Ikars Ruņģis. Par viņu iedvesmas avotu 60. gadu beigās kļuva „bītli”, par paroli – Imants Kalniņš (jo tieši viņa dziesmas tiek izpildītas), par himnu – „Dziesma, ar ko tu sācies” (lai gan, šķiet, „Dzeguzes balss” ir ne mazāk populāra). Koncertprogrammā būs dzirdami visi vecie, labie hiti. „Savulaik mums skolā pedagogi teica, ka tā nav nekāda mūzika, ko spēlējam, ka tās ir pilnīgas muļķības, bet mēs teicām, ka tad, kad būsim veci un sirmi, sēdēsim pie kamīna un dziedāsim tās pašas „muļķības”. Un re – tas ir piepildījies!” prātoja Bartaševics. Pirms koncerta sarīkotajā preses konferencē „Menueta” dalībnieki atminējās šajos 45 gados piedzīvoto – jāsaka, ka gan atmiņa, gan humora izjūta šiem mūziķiem ir teicama.

Starp citu, ar „Menueta” jubilejām šo rindu autoram radās neliela neizpratne: it kā oficiālajos avotos rodama informācija, ka grupa dibināta 1968. gadā (par tā gada notikumiem mūziķiem preses konferencē bija arī konkrētas atmiņas), arī 40 gadu jubileja tika svinēta 2008. gadā, tātad 45 gadi būtībā bija atzīmējami pērn... Pat aptaujātie grupas dalībnieki apmulsa, kad viņiem tika lūgts precizēt grupas gadu skaitu. Beigu galā pēc sarunas ar brāļiem Sējāniem izkristalizējās viedoklis, ka 1968. gada nogalē Jūrmalas 4. vidusskolā materializējusies ideja par grupas izveidi, taču nopietni mēģinājumi sākušies 1969. gadā, līdz ar to jubilejas svinībām der abi šie gadu skaitļi. Lai kā arī būtu – „Menuets” oficiāli ir šobrīd vecākā joprojām pastāvošā latvju grupa.

"Ja man jautā, kā vērtēju "Menueta" paziņojumu, ka sakarā ar savu ievērojamo [40 gadu] jubileju viņi devušies pēdējā tūrē, es teiktu, ka tā droši vien ir tāda neliela reklāma. Es nekādi nespēju iedomāties, ka šie cilvēki, šie mūziķi, kurus tik labi pazīstu un zinu, kāds viņos ir potenciāls, pēkšņi beigtu spēlēt un teiktu: "Tagad mēs sēdēsim mierā!" Galu galā, daudzi pasaulslaveni mākslinieki ik pa brīdim paziņo: "Ai, tagad mēs dodamies pēdējā tūrē!" Tomēr pēc kāda klusuma brīža atgriežas," tā pirms pieciem gadiem sacīja komponists Imants Kalniņš. Viņš izrādījās gaišreģis, jo savā 45. dzimšanas gadā "Menuets" tiešām atkal pošas ceļā pie savējiem visā Latvijā. Pēc koncerta Dzintaros programma "Esam!" skanēs arī Liepājas koncertdārzā „Pūt, vējiņi!” (2. augustā), Valmieras estrādē (15. augustā), Ventspils teātra namā „Jūras vārti” (24. oktobrī), Austrumlatvijas koncertzālē „Gors”, Rēzeknē (14. novembrī) Jelgavas Kultūras namā (30. novembrī), un Cēsīs (12. decembrī, šis koncerts vēl nav oficiāli apstiprināts).

Izklaide

Pirmā jaunās popmūzikas balvas "Gamma" jeb "Gada augstākā mūsdienu mūzikas apbalvojuma" ceremonija notiks 2025.gada 5.martā "Arēnā Rīga", balvas pasniedzot vairākos desmitos nomināciju, trešdien preses konferencē informēja pasākuma rīkotāji.