No grupas "Credo" aiziet ģitārists, dziesmu un instrumentālo skaņdarbu autors Armands Alksnis

Armands Alksnis © F64

Piektdien ar lielkoncertu "Rokvakars – 80-tie" Arēnā Rīga no grupas "Credo" aiziet ģitārists, aranžētājs, dziesmu un instrumentālo skaņdarbu autors Armands Alksnis.

"Ar "Credo" labākās dziesmas jau ir uzrakstītas un, ja šajā sastāvā sevi pārspēt nav iespējams, tad jāiet cits ceļš. Tāpēc nolēmu pirmoreiz izmantot savu – spilgtāko dziesmu tēmas un pārliecināties, kā tās skan bez vārdiem, un paralēli veidot jaunus instrumentālus skaņdarbus," stāsta A.Alksnis.

Šobrīd top instrumentālās rokmūzikas projekts, kurā būs gan jauni instrumentāli rokskaņdarbi, gan spilgtāko dziesmu melodijas, kam radīti gluži atšķirīgi aranžējumi un improvizācijas.

Armands Alksnis, uzsācis ģitārspēles apguvi pašmācībā, nu ieguvis elektriskās ģitārspēles maģistra grādu RPIVA un turpina skolot jaunos ģitāristus Rīgas 100. vidusskolā.

Lai gan Alkšņa vārdu visbiežāk saista tieši ar grupu "Credo", viņš piedalījies arī citos projektos - komponistu Raimonda Paula, Uģa Prauliņa, Valta Pūces, Inta Birzkopa, Viktora Ritova darbu ierakstos un koncertos. Spēlējis kopā ar Rīgas Kamermūziķiem Normunda Šnē vadībā, piedalījies XXIII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku Jauniešu koru koncertā un Vokāli simfoniskās mūzikas koncertā Andra Veismaņa vadībā. Ar instrumentālo grupu "Satori" - starptautiskos džeza festivālos Kauņā un Klaipēdā.

Instrumentālā mūzika Armandam Alksnim nav nekāds jaunums – jau sākot ar spēlēšanu armijas ansamblī, tad grupās "Arka", "Credo", "Vecās mājas", "Prove", "Marana", kopā ar pianistu Helviju Stengrēvicu projektā "Class X", "Satori".

"Cilvēka muzikālā uztvere ir atšķirīga, tāpēc mani pievelk instrumentālā mūzika. Tā ir tik neizdibināma, mīklaina un to nav iespējams izstāstīt vārdos," saka Armands Alksnis.

Skaņdarbus no Armanda Alkšņa jaunā projekta varat klausīties 18. decembrī pl.12.30 (ar atkārtojumu 23.30) Latvijas Radio 1 raidījumā "Dzīves ritmi mūzikā".

Izklaide

Svinot Gunāra Bindes 90 gadu jubileju, LNMM no 21. septembra līdz nākamā gada 19. janvārim būs skatāma viņa darbu izstāde. Binde savas 67 gadus ilgās fotokarjeras laikā guvis gan vietēju, gan starptautisku atzinību, par darbiem izpelnoties desmitiem godalgu ārvalstu fotomākslas salonos. Izstāde "Binde 100-10" atspoguļo mākslinieka ceļu uz un cauri šiem panākumiem, veidojot metaforisku dienasgrāmatu par nozīmīgākajiem notikumiem, tēmām un cilvēkiem.