Deviņcollīgās naglas sniedz atzinību Rīgai

Pašlaik tuvākais pie mums paredzētais ārzemju zvaigžņu koncerts nr. 1 laikam gan ir Nine Inch Nails ieplānotā uzstāšanās Arēnā Rīga 6. maijā. Pagājušajā nedēļā parādījās NIN faniem sirdi sildoša ziņa – Trentu Reznoru var paveikties sastapt latvju galvaspilsētas ielās teju nedēļas garumā.

Koncertaģentūra Positivus music ziņo, ka, gatavojoties savai Eiropas koncertturnejai, Nine Inch Nails izvēlējušies Rīgu, lai aizvadītu te vairāk nekā nedēļu garus mēģinājumus. Jāpiebilst, ka tieši Rīgā notiks grupas pirmais Eiropas koncerts, atgriežoties pēc sešu gadu pārtraukuma. NIN nodrošina vienu no iespaidīgākajiem, modernākajiem un tehnoloģiski vissarežģītākajiem koncertšoviem, kādus iespējams piedzīvot. «Mans mērķis ir radīt skatītājiem interaktīvu koncertfilmu, kas notur uzmanību līdz pēdējai sekundei un ļauj aizceļot citā realitātē. Forši dāvāt cilvēkiem nebijušu pieredzi!» tā NIN līderis Trents Reznors.

Nine Inch Nails uz Latviju brauc ar vienu no pasaules iespaidīgākajiem mūzikas šoviem, kas noformēts hipermodernā tehnokrātiskā stilā. Grupas dalībnieku kustības iedarbina gaismas un vizuālos efektus – skatuve kļūst par grupas un tās mūzikas metafizisku vizuālo papildinājumu. Šova tapšanā piedalījās NIN skatuves dizainers Rojs Benets un kanādiešu šovu producentu apvienība Moment Factory, kas līdz šim strādājusi un veidojusi šovus tādiem māksliniekiem kā Džastins Timberleiks, Jay Z, Bon Jovi, Madonna un citiem. «Mēģinājumus visas dienas grupa aizvadīs Arēnā Rīga, un tie paredzēti tieši skatuves šova radīšanai. Grupa Rīgā visu šo laiku uzturēsies vairāk nekā 40 cilvēku pavadībā, taču, lai palīdzētu uzbūvēt un apkalpot skatuvi, tiks nodarbināti papildu darbinieki. Mēs esam brīdināti, ka mēģinājumi dažkārt var ievilkties 24 stundu garumā – par Trenta Reznora vērienu, inovitatīvajām idejām un iespaidīgo izpildījumu var pārliecināties grupas radītā divdaļīgā filmā par pagājušā gada koncertu tapšanu. Mums šis ir liels izaicinājums – pavadīt tik daudz laika, lai palīdzētu sagatavot visu nepieciešamo veiksmīgai šādu mēģinājumu norisei, kādi mūsu reģionā notiek pirmo reizi,» tā koncerta rīkotājs Ģirts Majors.

Industriālās mūzikas pionieri Nine Inch Nails radušies 80. gadu beigās – kurš gan nezina viņu 1989. gadā izdoto labo singlu Down In It?! Nākamo pārdesmit gadu laikā grupa uzkrāja iespaidīgu hitu kolekciju, sākot no Head Like A Hole, Closer un Hurt, līdz pat The Hand That Feeds, Only, Survivalism un daudziem citiem darbiem. Deviņcollīgo naglu albumi, tajā skaitā platīna statusu ieguvušais Pretty Hate Machine (1989), kā arī Broken (1992), The Downward Spiral (1994) un With Teeth (2005), ir revolucionalizējuši digitālo ierakstu veidošanu. Grupas darbības laikā NIN ieguvuši Grammy apbalvojumus par kompozīcijām Wish un Happiness In Slavery, kā arī pārdevuši vairāk nekā 30 miljonu albumu visā pasaulē. Pēdējos gados naglām gan vairs tik labi neklājas, taču nesen tā pēc piecu gadu klusēšanas pauzes izdeva albumu Hesitation Marks, kas Rietumu mūzikas kritiķu acīs izpelnījās lielu ievērību (šo rindu autors gan minētajiem kritiķiem ne pārāk gribētu piekrist…). Mūzikas izdevumi to pat dēvēja par «Trenta Reznora vissvarīgāko māksliniecisko pieteikumu kopš 90. gadiem» un «vienu no Reznora labākajiem» veikumiem. Nu, lai tā būtu… Taču koncertu vienalga ir vērts redzēt.

Izklaide

Pirmā jaunās popmūzikas balvas "Gamma" jeb "Gada augstākā mūsdienu mūzikas apbalvojuma" ceremonija notiks 2025.gada 5.martā "Arēnā Rīga", balvas pasniedzot vairākos desmitos nomināciju, trešdien preses konferencē informēja pasākuma rīkotāji.