RECENZIJA: Green Novice, "Padebeši”

© publicitātes

Lai gan iznācis jau pirms mēneša, līdz Rīgai šis albums būtībā atčāpojis tikai tagad – lūk, mūsu priekšā Preiļu rokgrupas „Green Novice” debijas albums!

Šī latgaliešu komanda pastāv, šķiet, teju desmit gadus (oficiālā informācija liecina, ka grupa izveidota 2005 .gadā), labi pieteikuši sevi gan pašmāju koncertos un festivālos, gan arī ārpus mūsu valsts robežām, piemēram, pērn vasarā "Green Novice" tika atsaucīgi uzņemti Lietuvas festivālā "Mėnuo Juodaragis XVI". Albumā ir septiņas folkroka/smagā roka/”metāla” stilistikā ieturētas dziesmas latgaliešu valodā, kuru tēmas ir iedvesmojusi folklora un mītiski vēstures notikumi. Starp citu, albuma tituldziesma "Zyli malni padebeši” jau 2007. gadā kļuvis par Latgales Radio gada spēlētāko dziesmu – ilgi gan albums gaidījis savu izdošanu... Vēl tikai jāpiebilst, ka grupa "Green Novice" – tie ir Alvis Bernāns (ģitāra un balss), Zigmunds Čeksis (ģitāra), Vitālijs Piskunovs (bass) un Valdis Metlāns (bungas).

PAR. Negaidīti spēcīgs un pārliecinošs disks. Instrumentālā sekcija šiem preilēniešiem vispār strādā uz goda (paklausieties, kā dziesmā „Juotnīks” izpaužas ģitārists!), arī melodijas sagatavotas teicami. No albumā iekļautā materiāla ieteikt gribētos „Pārkuiņs vede vedekleņu”, kas iedziedāta kopā ar spēcīgās balss īpašnieci Martu Vaivodi, kā arī "Zyli malni padebeši” ar interesanto ģitāras motīvu un jau pieminēto „Juotnīku”, kuru klausoties nez kāpēc atmiņā nāk „Metallica” albums „Kill’ Em All” (1983). Latgales grupa Nr.2 – nav gluži Sovvaļnīks, taču pārliecinoši priekšā „Bez PVN” un citiem, savukārt par tādiem kā kādreizējiem latgaliešu mūzikas tēla nesējiem „Borowa MC” (ja tādi vēl maz ir dzīvi...) labāk smalkjūtīgi paklusēsim...

PRET. Kaut kas pietrūkst, bet nevar saprast, kas tieši... Iespējams, ka tā ir vokāla (pie šāda mūzikas stila prasās kas spēcīgāks) vaina, iespējams, ka latgaliešu teksti, kuri mistiskā kārtā ir ārkārtīgi grūti uztverami un nelīdz pat CD bukletā dotais to tulkojums angliski.

Sandris Vanzovičs

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais