RECENZIJA: Okean Elzy, "Zemļa"

© publicitātes

Pašlaik visas pasaules uzmanības epicentrā ir Ukraina – protams, saistībā ar tur notiekošajiem militārajiem incidentiem, taču pie viena rodas lielāka interese par visu, kas saistās ar šo valsti. Arī par mūziku. Latvju klausītāji ar to drīzumā varēs iepazīties klātienē: 29. martā koncertzālē „Palladium” uzstāsies ukraiņu roka leģendas „Okean Elzy” (starp citu, koncerts esot jau teju pilnībā izpārdots!), kas pagājušajā gadā uzsāka ceļojumu stadionu tūrē pa Ukrainas, Krievijas un Baltkrievijas pilsētām, lai piedāvātu savu jaunāko koncertprogrammu „Zemļa”.

Jaunajā albumā ir iekļautas 12 dziesmas (lieki piebilst, ka visas dzimtajā valodā), ieskaitot kompozīciju „Stina”, kas publikai ir pazīstama pēc vokālista Svjatoslava Vakarčuka blakus projekta „Brisele”. Par „Okean Elzy” var atrast neskaitāmus sajūsminātus epitetus – kritiķi albuma mūzikā atraduši teju visu, kas vien ir iespējams: etno ievirzi, „„okeāna” īpašo maigumu”, pankroku (?!), Austrumu motīvus, „garantēto kamolu kaklā”, visbeidzot „divus Mohito kokteiļus”. Šī grupa saukta par galveno Ukrainas enerģijas avotu un „slāvu „Muse”, „Blur” un „Pulp” kopā ņemtiem”, bet pērn tika kronēta par labāko Ukrainas roka grupu pēdējo 25 gadu laikā. Līdz ar to nav brīnums, ka „Okean Elzy” astotā studijas albuma izdošana kļuva par Ukrainas nacionālā mēroga notikumu. „Ja Vakarčuks raksta balādi, tad tādu, lai asaras birst, ja roka himnu – tad tādu, lai saplēstu kreklu un uzlēktu līdz debesīm,” raksta ukraiņu mūzikas žurnālists Oļegs Martišins. Zinātāji stāsta, ka katrs viņu koncerts esot patiesas enerģijas apmaiņas seanss divu stundu garumā un par to drīzumā varēs pārliecināties arī rīdzinieki. „Mana attieksme pret ikvienu nodarbošanos savā dzīvē ir tāda, it kā es dzīvotu pēdējo dienu. Esmu tā pieradis. Pret dziesmām, koncertiem – nav svarīgi, vai tas ir Ļvovā, Mukačevā, Odesā, Maskavā vai Ņujorkā,” tā Vakarčuks.

PAR. Ja dziesmas neskanētu ukraiņu valodā, būtu grūti pat iedomāties, ka šī progresīvā roka izcelsmes vieta nav kāda Rietumu valsts. „Okean Elzy” noteikti ir viena no kvalitatīvākajām Austrumeiropas grupām. No šī albuma interesantākās dziesmas ir trauksmaini daudznozīmīgā „Striļaj”, kā arī ar interesantajiem ģitāras motīviem apveltītā „Džuljeta”. Starp citu, jaunā ieraksta laikā sastāvā notika izmaiņas: aizgāja Pjotrs Čerņavskis, bet viņa vietā atnāca viens no labākajiem Balkānu ģitāristiem Vladimirs Opseņica. Šīs izmaiņas bijušas tikai uz labu.

PRET. „Okean Elzy” piemīt daudzu latviešu izpildītāju „slimība”, proti, līdz nelabumam atkārtot piedziedājumā pausto vēstījumu – tas pamatīgi krīt uz nerviem. Un subjektīvais iemesls nolikt „Zemļa” dziļākā plauktā – šo rindu autoram nekad nav paticis klausīties dziesmas slāvu mēlē.

Sandris Vanzovičs

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Izklaide

Populārais rīta raidījums “900 sekundes” Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos – ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots.

Svarīgākais