Apocalyptica Rīgā kā mājās

© Scanpix/AP

Šosestdien, 22. martā, ar koncertu Arēnā Rīga pie mums atkal viesosies somu čellisti no Apocalyptica – grupa, kura šeit uzstājusies, šķiet, biežāk nekā daži pašmāju mūziķi.

Neatkarīgās apskatnieks mēģināja veikt pilnīgu Apocalyptica koncertu Rīgā uzskaiti, tomēr absolūti nav pārliecināts, ka šī tiešām būs Somijas čellistu tikai sestā uzstāšanās šeit. Statistika: 2000. gadā Apocalyptica satricināja Ķīpsalas halli, 2003. gada

18. maijā spēlēja Sporta manēžā (vai tā vēl uz vietas?), 2005. gada 1. jūnijā uzstājās Skonto hallē, bet 2007. gada 8. oktobrī un 2009. gada 14. aprīlī – Arēnā Rīga. Vēl viņi ir te bijuši arī 2002. gada augustā, kad spēlēja Dzintaru koncertzālē, taču šis pasākums galīgi izlidojis no prāta. Tāpat kā, iespējams, vēl kāds koncerts, jo nepamet sajūta, ka Apocalyptica pie mums jūtas kā mājās un redzama te biežāk nekā 54. maršruta autobuss darbdienās.

Šoreiz pasaulē slavenākā čellu rokgrupa latvju klausītājus iepazīstinās ar savu jauno projektu Apokaliptiskā simfonija, uzstājoties kopā ar Somijas Avanti! Orchestra mūziķiem. Apocalyptica sastāvā joprojām ir četri dalībnieki – profesionāli čellisti Eika Topinens, Pāvo Lotjonens un Pertu Kivilakso, kā arī bundzinieks Miko Sirens. Jāatgādina, ka viņi karjeras sākumā spēlēja tikai Metallica, Sepultura, Rammstein un citu smagās mūzikas grupu dziesmu instrumentālas kaverversijas, taču nu jau apaļus desmit gadus rada un izpilda arī paši savus skaņdarbus. Šī gada turnejas laikā Apocalyptica sola izpildīt savas labākās dziesmas tikai un vienīgi instrumentālā aranžējumā simfoniskā orķestra pavadījumā, vokālistus nepiesaistot.

Lai gan pēdējais Apocalyptica disks ir pagājušā gada nogalē izdotais Wagner Reloaded: Live In Leipzig, Rīgas koncertā plānotais repertuārs uz to laikam tomēr netiks bāzēts – vismaz tā var spriest pēc somu iepriekšējo koncertu (piemēram, 14. martā Sanktpēterburgā vai 17. martā Hamburgā) internetā pieejamajām setlistēm. No minētā albuma tajās gan redzama arī pati labākā (subjektīvā vērtējumā, protams) tajā iekļautā kompozīcija Ludwig – Wonderland, taču ir arī senāki jaukumi, piemēram, Metallica hita Fight Fire With Fire kaverversija, kā arī čellu versija par brazīliešu komandas Sepultura slaveno Inquisition Symphony. Savukārt piedevās ir iespējams izlūgties arī vēl vienu Metallica dziesmu Nothing Else Matters, kā arī klasiku slavenās Hall Of The Mountain King izskatā.

Ar Apocalyptica ir viena interesanta lieta: šo rindu autors uz somu čellistu koncertu bijis, šķiet, vismaz četras, ja ne pat piecas reizes, pirms un pēc viņu šoviem mūždien pie sevis nosoloties, ka nu gan pietiks, cik tad var staigāt uz vienu un to pašu grupu. Taču pienāk nākamā reize, un atkal kaut kā pavelk aiziet uz Apocalyptica. Un zināt, kas ir vislabākais? Vēl nekad to nav nācies nožēlot! Cerams, ka tā būs arī šoreiz.

*

ATKAL RĪGĀ.

Apocalyptica četrotne ar Eiku Topinenu priekšgalā latvju zemi ar saviem koncertiem aplaimo ar apskaužamu regularitāti

Izklaide

Pirmā jaunās popmūzikas balvas "Gamma" jeb "Gada augstākā mūsdienu mūzikas apbalvojuma" ceremonija notiks 2025.gada 5.martā "Arēnā Rīga", balvas pasniedzot vairākos desmitos nomināciju, trešdien preses konferencē informēja pasākuma rīkotāji.