Gada balvā triumfē Dons

© F64

Latvijas Nacionālajā teātrī vakar noslēdzās Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta mikrofons svinīgā koncertceremonija, kurā tika noskaidroti ieraksti, ko žūrija atzinusi par labākajiem 2013. gadā. Nekā pārsteidzoša – visvairāk balvu tika Donam.

Latvijas Mūzikas ierakstu gada balva tika pasniegta jau 18. reizi, bet šoreiz metālmākslinieka Armanda Jēkabsona izgatavotie Zelta mikrofoni tika piešķirti 19 nominācijās.

Par pagājušā gada veikumu Dons bija nominēts četrās kategorijās un saņēma divus Zelta mikrofonus (tā tagad tiek dēvēta ierastā Gada balva) – par labāko dziesmu (Pēdējā vēstule) un radiohitu (Signāls), turklāt šiem diviem mikrofoniem klāt nāca trešais par uzvaru tirdzniecības parka Alfa rīkotajā Gada dziesmas aptaujā, kur arī uzvarēja susuriņš. Jāpiebilst, ka cīņa par labākās dziesmas titulu žūrijas vērtējumā bija ļoti sīva, jo šajā par vienu no prestižākajām uzskatītajā nominācijā Donam konkurenci sastādīja Dzelzs Vilka Jauno Jāņu orķestris (ar Salā jūra, Daugaviņa), The Sound Poets (ar Tavs stāsts), Otra puse (ar Uzzīmē mani) un... pats Dons (ar Māsa upe). Interesanti, ka Signāls par gada radiohitu tiek atzīts otro gadu pēc kārtas – mums tiešām ir aptrūcies dziesmu?

Divās nominācijās Dons gan palika bešā – videoklipos viņa Darling, Darling apspēlēja Instrumenti, bet poproka albumu kategorijā – The Sound Poets. Šķiet, tieši šajā nominācijā rezultāts ir vispārsteidzošākais, jo Jāņa Aišpura brigāde izrādījās labāka ne tikai par Donu, bet arī visas Gada balvas nenoliedzamajiem favorītiem – grupu Instrumenti! Šķiet, ka viņu albumam Procrastination vienkārši īsti neatradās nominācija – ne tas pops, ne poproks.

Pārējās nominācijās lieli pārsteigumi netika fiksēti. Parasti drūzmēšanās notiek labākā popalbuma nominācijā, taču šoreiz pat tā īsti nebija kam piešķirt pirmo vietu. Labi, lai būtu Otra puse, kas tomēr radījusi labāku produktu par Martu Ritovu vai Laimu Vaikuli (vai par Kārli Kazāku – tas gan vēl ir jautājums...). Rokmūzikas un metālmūzikas kategorijā – urrā, jau 37 gadus pastāvošā Rūsa, kuras līderis Viesturs Polikarps tikpat labi varētu saņemt arī balvu par mūža ieguldījumu mūzikas attīstībā. Šajā nominācijā pēdējo trīs gadu laikā vispār pie balvām tikuši ļoti godājami ļaudis – Skyforger, Inokentijs Mārpls, tagad arī Rūsa. Protams, labi darbi bija arī Relicseed un it īpaši Indygo, bet... varbūt citreiz.

Neliels pārsteigums fiksēts tautas mūzikas kategorijā, kur Auļi izrādījās pārāki, nē, tika novērtēti augstāk par Dzelzs Vilka Jauno Jāņu orķestri – abi labi. Taču vilki bez balvām nepalika: viņu cilvēks-orķestris Kaspars Tobis ar savu Koncertu 7 sintezatoriem tika gratulēts kā gada labākais elektroniskās mūzikas albuma autors. Interesanti rezultāti alternatīvās mūzikas nominācijā, kur vinnēja Elkupe – diez vai šī projekta vārds kaut ko plašākai auditorijai izsaka. Taču viņu konkurentu (Apziņas parazīti, Martas asinis, Projekts «Kapļi», Dr. Klisicka labarotorija) arī diez vai... Prieks par gada debitanti – beidzot klausītājiem būs iespējams iepazīties ar savdabīgo un ļoti kvalitatīvo dziedātāju, kura slēpjas zem pseidonīma UP (viņas īstais vārds ir Agnese Upleja). Ļoti vārgulīga konkurence bija reperu cīniņā, kur Pikaso būtībā bija radījis vienīgo kaut cik vērā ņemamo ierakstu. Pārējie (Edavārdi, Ansis un Oriole, Melikols, Punkts Uz I) – piedodiet... Dīvainā kārtā šoreiz līdzīgi klājās elitārajā džeza un blūza mūzikas nominācijā, kur Paškeviču ģimene bija iesniegusi virkni ierakstu, pat nepaskatoties, ka dažiem no tiem jau beidzies derīguma termiņš, tas ir, tie izdoti vēl iepriekšējos gados – tie tika diskvalificēti. Tiesa, Latvian Blues Band uzvaras garšu tas nemazina.

Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta mikrofons 2013 uzvarētāji:

Metāla un rokmūzikas albums - No vāka līdz vākam – Rūsa

Pop albums - Uzzīmē mani – Otra Puse

Pop-rock albums - Tavs stāsts – The Sound Poets

Kantri un šlāgermūzikas albums - Mēs tikāmies... – Žoržs Siksna, instrumentālā grupa, trio Limonāde

Tautas mūzikas albums - Dižducis – bungu un dūdu grupa Auļi

Akadēmiskās mūzikas albums -  At the foot of the sky – Valsts Akadēmiskais koris Latvija 

Džeza un blūza mūzikas albums - Latvian Blues Band And Friends «Live At The Dream Factory 2013» – Latvian Blues Band

Elektroniskās mūzikas albums - Koncerts 7 sintezatoriem – Kaspars Tobis

Alternatīvās mūzikas albums - Uzaust – Elkupe

Mūzikas albums bērniem -  Gadapkārti – Ilgas Reiznieces latviešu tradīciju dziesmu krājums

Hip-hop albums - Satikšanās vietu mainīt nedrīkst – Pikaso

Koncertuzveduma un teātra mūzikas albums - Imants un Ziedonis – Latvijas Radio koris

Videoklips - Don't hold onto me – Instrumenti

Koncertieraksts video - Vēl viena klusā daba – Prāta vētra

Debija - Siren – UP 

Labākā dziesma -  Pēdējā vēstule – Dons

Radiohits - Signāls – Dons

Balva par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā – grupai Pērkons

Par "Alfa" gada dziesmu tirdzniecības centra apmeklētāji izvēlējās Dona Pēdējā vēstule.

Izklaide

Šo sestdien, 12. oktobrī, Kultūras nams “Atmoda” aicina uz jauno un mazpazīstamo grupu konkursa “Nemiera blice 2025” pirmo kārtu, kurā spēkiem mērosies grupas “Stranded Jenny”, “Kapu Svētki” un “Panikas Lēkme”.

Svarīgākais