Depeche Mode: apsolīja atgriezties un atgriezās

© publicitātes

Kad 2009. gada maijā vokālista Deiva Gahana slimības dēļ tika atcelts Skonto stadionā ieplānotais britu supergrupas Depeche Mode šovs, tas bija smags trieciens latvju koncertdzīvei un gandrīz vai jau šķita kā koncertaģentūras FBI beigu sākums. Izrādījās, ka nav tik traki.

Pirms teju pieciem gadiem atceļot koncertu, grupas Depeche Mode pārstāvji solījās, ka Rīgas faniem šo zaudējumu noteikti kompensēs, te atbraucot citreiz. Kā tad, kā tad – tobrīd gribējās pasmīkņāt, ne viens vien neatbraucējs tā ir solījies. Šo sajūtu stiprināja arī pagājušā gada maijā DM notikušais koncerts Viļņā – kāpēc tad pie viņiem, nevis mums?! Taču solījums turēts, un Depeche Mode nudien stūrē uz latvju zemes pusi – viņu koncerts Arēnā Rīga notiks svētdien, 2. martā. Interesanti, ka rīkotāji ir tie paši, kuriem toreiz DM atvest uz šejieni nesanāca, koncertaģentūra FBI. Pēdējo mēnešu laikā reklāmas par šo koncertu masu medijos nav izskanējušas, un tam iemesls ir visai vienkāršs – FBI sabiedrisko attiecību pārstāvis Kristaps Kārkliņš informēja, ka visas biļetes būtībā ir pārdotas jau kopš decembra vidus.

Jāatzīst, ka šādi komerciālie rādītāji ir gan pārsteidzoši, gan pašsaprotami – lai arī Depeche Mode pie mums uzstājušies jau vairākas reizes, turklāt viņu pēdējais disks nebūt nav uzskatāms par šedevru (tas gan ir subjektīvs vērtējums), visi DM koncerti līdz šim bijuši pilnībā izpārdoti. Jaunā tūre ir par godu albuma Delta Machine iznākšanai, un, kā stāstīja Kristaps Kārkliņš, koncerta repertuārs līdzināsies pērn stadionā Viļņā redzētajam, tikai būs pielāgots halles vajadzībām. The Delta Machine Winter Tour laikā grupa Baltijā uzstāsies tikai vienu reizi – tieši Rīgā. Depeche Mode vasaras turneja, kuras laikā grupa koncertē gan lielākajos Eiropas stadionos, gan festivālos, tiešām lepojas ar sensacionāliem pārdošanas rezultātiem, jo biļetes uz lielāko daļu no šoviem izpirktas jau vairākus mēnešus pirms to norises.

Delta Machine ir grupas 13. studijas albums, un tā oriģinālais skanējums iemantojis gan mūzikas kritiķu, gan fanu atzinību. Albuma singli Heaven un Soothe My Soul kļuva par Nr. 1 hitiem arī Latvijas vadošo radiostaciju hitparādēs. Par pašu albumu viedokļi gan dalās: daudzi autoritatīvi mūzikas apskatnieki uzsver, ka Delta Machine ir labākais un spēcīgākais grupas veikums pēc Violator ieraksta, bet citi domā, ka Martins Lī Gors, Deivs Gahans un Endrū Flečers varētu beidzot vākties pensijā. Bet vienaldzīgo nav, kas ir neslikti. Otra labā lieta – DM koncertos ir nepārspējami, tātad arī šoreiz viss būs kārtībā. Iesildītāju lomā – dāņu grupa Choir Of Young Believers.

Depeche Mode ar vairāk nekā 100 miljoniem pārdotu ierakstu kopiju ir panākumiem bagātākā elektroniskās mūzikas grupa vēsturē. Jau pirms daudziem gadiem iemantojusi kulta grupas statusu, DM mūzika kalpo par iedvesmas avotu neskaitāmām mūziķu apvienībām. Britu mūzikas žurnāls Q nodēvējis Depeche Mode par visu laiku populārāko elektroniskās mūzikas grupu un iekļāvis godpilnajā sarakstā ar nosaukumu 50 grupas, kas mainījušas pasauli. «Kad mēs koncertējam, skatuve kļūst par spoguli un publika ir Depeche Mode atspulgs. Tieši tāpēc mēs dodamies ceļā atkal, lai ieskatītos šajā spoguļattēlā,» pirms šīs turnejas sākuma posma izteicās Martins Lī Gors. Intervijā žurnālam Rolling Stone viņš atzinis, ka albuma Delta Machine popularizēšanas tūres šovi ir vieni no garākajiem, kādus grupa līdz šim spēlējusi – koncerts ilgst aptuveni divas stundas un piecpadsmit minūtes. «Mēs to dēvējam par labu kokteili. Šovā ir iekļautas gan kompozīcijas, kas ir kā saldais ēdiens ilggadējiem Depeche Mode faniem, gan dziesmas no jaunā albuma. Turklāt mums patīk tās miksēt – piemēram, pēc agrīnajiem Shake The Disease un Policy Of Truth skan pa dziesmai no Delta Machine. Jāsaka, laikam esam trāpījuši desmitniekā, jo publikai šāds kokteilis garšo!»

Izklaide

Šo sestdien, 12. oktobrī, Kultūras nams “Atmoda” aicina uz jauno un mazpazīstamo grupu konkursa “Nemiera blice 2025” pirmo kārtu, kurā spēkiem mērosies grupas “Stranded Jenny”, “Kapu Svētki” un “Panikas Lēkme”.

Svarīgākais