Kam Gada balvas?

© publicitātes

Kaut kā pavisam nemanāmi piezadzies pasākums, ko līdz šim bija pierasts dēvēt par Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu – tagad tas saucas Zelta mikrofons, un uz ziemas olimpiādes, Eirovīzijas un citu pasākumu fona par to bija maķenīt kaut kā pat piemirsies.

Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvai šogad ir pilngadība – pēc skaita tā būs jau 18. Šoreiz gan nosaukumam piekabināts Zelta mikrofons – laikam tādēļ, lai atgādinātu, kas visus gadus velk smago rīkošanas vezumu, proti, Elitu Mīlgrāvi ar viņas vadīto kompāniju Mikrofona ieraksti priekšplānā. Mūzikas ierakstu gada balvai Zelta mikrofons kopumā reģistrēti vairāk nekā 200 ierakstu, ir arī jaunas nominācijas, apbalvošanas ceremonija notiks 5. martā Latvijas Nacionālajā teātrī.

Iepriekšējā atskaites periodā tika mainīta ierakstu balvas vērtēšanas sistēma – optimizējot iesniegto ierakstu vērtēšanu, konkrētas nominācijas albumu iesniegšanai netika noteiktas. Arī šogad vērtēšanai pieņemti visi 2013. gadā Latvijā izdotie albumi visos žanros, un iesniegto ierakstu sadalījumu pa nominācijām veica īpaši izveidota žūrijas darba grupa. Šī žūrija pirmajā iesniegto ierakstu vērtēšanas kārtā sadalīja pa kategorijām visus iesniegtos ierakstus. Zelta mikrofonam tika iesniegti vairāk nekā simt albumu, savukārt kopējais iesniegto albumu, dziesmu un videoklipu skaits pārsniedza 200. Ņemot vērā ierakstu stilu un žanriskās ievirzes, tika precizētas, slēgtas vai atjaunotas dažādas nominācijas, kā rezultātā balvas tika nolemts pasniegt 18 nominācijās. Ieraksti tika nodoti izvērtēšanai žūrijai 47 mūzikas ekspertu sastāvā, bet rezultātus apkopoja auditorkompānija BDO. Pasākumu organizē Latvijas skaņu producentu, izdevēju un izplatītāju apvienība LaMPA sadarbībā ar Latvijas izpildītāju un producentu apvienību LaIPA, un vienas balvas pasniegšana gan ir tīri viņu ziņā – par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā. To saņems grupa Pērkons, kas gan ir mazliet dīvains lēmums. Protams, ne jau tāpēc, ka Pērkons šo balvu nebūtu pelnījuši – viņiem to varēja pasniegt krietni iepriekš, taču tāpēc, ka 2013. gadā Pērkons ar saviem koncertiem bija tik dzīvi kā sen nebija bijuši, bet balva par mūža ieguldījumu kaut kā prasās pēc trīs saujām smilšu... Labi, tas tā.

Kādas šogad ir Gada balvas jeb Zelta mikrofona sadales galvenās intrigas? Nu, piemēram, vai labākā poproka albuma kategorijā pie balvas tiks Instrumenti, The Sound Poets vai Dons. Lai gan – nē, te viss skaidrs, Instrumenti. Labākais popa albums? Cerams, ka Kārļa Kazāka Gultnes, lai gan tikpat labi var vinnēt arī Otra puse vai Laima Vaikule (nebūtu žēl mikrofonu atdot arī Martai Ritovai). Šlāgeros? Droši vien Apvedceļš, jo te šoreiz nav viņu ierasto konkurentu. Kaut gan Tērvete varētu šo ansambli mierīgi izpogāt. Labākais metāla un rokmūzikas albums? Jācer, ka pie balvas tiks vecmeistari no Rūsas, lai gan nebūtu žēl to atvēlēt arī vienai no pēdējā laika kvalitatīvākajām metālblicēm Relicseed vai atdzimušajiem IndyGo. Elektroniskās un alternatīvās mūzikas nominācijās rēgojas visādi brīnumi (Projekts Kapļi, Martas asinis, Apziņas parazīti, Dr. Klisicka laboratorija utt. – cerams, ka kāds par tiem kaut ko zina...). Savukārt repa pārstāvju vidū perspektīvākais izskatās Pikaso, lai gan viņam konkurence ir pavāja. Nez kas kļūs par gada debitantiem, jo šo titulu nav pelnījis teju neviens – uz šo balvu kandidē Starmetis, Pikaso, Vecpilsētas dziedātāji, UP un Paula Dukure.

Ja par pašu prestižāko balvu – un nav noslēpums, ka par tādu parasti tiek uzskatīta nominācija Labākā dziesma –, te atkal ir «Dona faktors». Proti, vai viņš vinnēs un, ja vinnēs, tad ar kuru dziesmu. Šīs nominācijas Top 5 ir iekļuvušas divas Dona dziesmas – Pēdējā vēstule un Māsa upe, kurām konkurenci izrādīs Dzelzs vilka Jaunais Jāņu orķestris ar hitu Salā jūra, Daugaviņa, grupa Otra puse ar Uzzīmē mani un Tavs stāsts grupas The Sound Poets izpildījumā. Droši vien vinnēs Dons, jo šeit taču nav neviena vācu jokdara ar jokainām dziesmiņām, taču kas zina, kas zina – Latvijas mūzikā vairs ne par ko nevar būt drošs...

Izklaide

Šo sestdien, 12. oktobrī, Kultūras nams “Atmoda” aicina uz jauno un mazpazīstamo grupu konkursa “Nemiera blice 2025” pirmo kārtu, kurā spēkiem mērosies grupas “Stranded Jenny”, “Kapu Svētki” un “Panikas Lēkme”.

Svarīgākais