Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Latvijas Radio koris un "Sinfonietta Rīga" arī saņem "Grammy" balvu

Ikgadējā "Grammy" mūzikas balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā kategorijā "labākais kora sniegums" laurus plūcis kompānijas ECM izdotais albums ar igauņu komponista Arvo Perta opusu ''Adam's Lament'', kura ierakstā piedalījies arī Latvijas Radio koris un "Sinfonietta Rīga".

 “Pirmkārt, jāpateicas diriģentam Tenu Kaljustem, kurš uzaicināja Latvijas kolektīvus piedalīties šajā projektā un kurš ir Arvo Perta sens domubiedrs un daudzu viņa skaņdarbu pirmatskaņotājs. Otrkārt, jāsaka paldies ECM vadītājam Manfredam Eiheram, kurš ir Arvo Perta cienītājs un daudzu viņa ierakstu producents. Mēs esam lepni un gandarīti par paveikto un iegūto novērtējumu, bet darbs neapstājas nevienā mirklī," stāsta kora direktors Egils Štāls.

Kultūras ministre Dace Melbārde, sveicot Latvijas Radio kori un orķestri "Sinfonietta Rīga" ar iegūto "Grammy" balvu, norādīja, ka tas ir kārtējais apliecinājums Latvijas mūziķu izcilībai. 

"Tas ir tiešām unikāls notikums Latvijas kultūras dzīvē. Latvijai ir jālepojas ar katru šādu panākumu. Šī Grammy balva ir kārtējais apliecinājums mūsu mūziķu izcilībai, un šādos brīžos mēs kļūstam par pasaules kultūras lielvalsti. Tas ir skaists vainagojums Latvijas Radio kora līdzšinējai ilgstošajai, veiksmīgajai sadarbībai ar diriģentu Tenu Kaljusti, un es novēlu, lai tas kļūst par pakāpienu ceļā uz jaunām virsotnēm!” kultūras ministre pauž gandarījumu par Latvijas mūziķu sasniegumu.

Šis gadījums aktualizē jautājumu par izcilo sasniegumu prēmēšanu kultūras nozarē, tomēr ministre atzīst, ka tā jāizstrādā sistēmiski, ņemot vērā Nacionālās kultūras padomes redzējumu: „Šobrīd nav prakses, kas balstītos uz konceptuālu risinājumu. Tāpēc ir svarīgi visai nozarei vienoties, kuras ir tās balvas, pats augstākais novērtējums kultūras pasaulē, ko var pielīdzināt, piemēram, uzvarai olimpiskajās spēlēs sportā," uzsver ministre.

Ministre arī pauda cerību, ka izdosies rast šādu konceptuālu risinājumu līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām.

Latvijas Radio koris ar tā māksliniecisko vadītāju šobrīd atrodas Zalcburgā, kur piedalās starptautiskajā festivālā Mozartwoche. 1. februārī koris sniegs koncertu kopā ar kamerorķestri Camerata Salzburg, Fransuā Lelo (oboja) un diriģentu Tenu Kaljusti.

Skaņu ieraksts Adam's Lament tika veikts 2011. gada novembrī Tallinas Nigulistes baznīcā. Diriģenta Tenu Kaljustes vadībā to ieskaņojuši Latvijas Radio koris, Sinfonietta Rīga, Vox Clamantis, Igaunijas Filharmonijas kamerkoris un Tallinas kamerorķestris.