Dona dublis

Ventspils Olimpiskajā centrā sestdien noslēgusies Muzikālā banka 2013 atstāja divus ierakstus šīs Latvijas Radio 2 organizētās prestižās dziesmu aptaujas 13 gadu ilgajā vēsturē – pirmoreiz kāds izpildītājs vinnē divus gadus pēc kārtas un pirmoreiz otrajā vietā vienāda punktu skaita rezultātā nākas ierindot divas dziesmas.

Par Muzikālās bankas uzvarētāju kļuva Dons ar dziesmu Pēdējā vēstule, kas aizkulisēs par pārliecinošu favorīti tika minēta arī pirms noslēguma ceremonijas. Pats Dons pirms rezultātu paziņošanas sarunā ar šo rindu autoru gan savās prognozēs bija krietni piesardzīgāks – viņš pieļāva, ka vinnēt varētu grupas Otra puse un Antras Stafeckas duets Uzzīmē mani. «Man likās, ka ar divām dziesmām būs grūti [konkurēt], bet, kā izrādījās, tā ir licies tikai man,» ar saņemtajām divām metālmākslinieka Armanda Jēkabsona balvām kāpjot no skatuves, mulsi Neatkarīgās apskatniekam atzina Dons. Otra viņa dziesma Māsa upe palika septītā.

Pēdējie pāris gadi Muzikālajā bankā aizritējuši Dona zīmē – pērn aptaujā uzvarēja šā mūziķa dziesma Signāls. «Man ļoti patīk darīt to, ko es daru, un strādāt kopā ar komandu, ar kuru es strādāju. Tās dziesmas, ko mēs radām, mēs būtībā radām savam priekam, un esmu tikai priecīgs par to, ka tās patīk arī citiem cilvēkiem,» tā Dons. Kas attiecas uz Pēdējo vēstuli, tad ir pilnīgi droši, ka tās nosaukums drīzumā vēl tiks locīts visai bieži – šī dziesma ir favorītes lomā arī Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajā atlasē (pusfināli notiks šīs nedēļas nogalē, 1. un 2. februārī), kā arī tikusi Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta mikrofons piecniekā labākās dziesmas nominācijā. Par iespējām uzvarēt arī šajos konkursos Dons tikai raustīja plecus: «Es tiešām nezinu. Bet man ir liels prieks, ka dziesma ir aizgājusi tautās. Šis ir labs noslēgums darbam, pie kura strādāja ļoti liela komanda. Jā, varbūt arī labs sākums!» Jāpiebilst, ka jau 14. februārī nāk klajā Dona jaunais albums Varanasi (tas būs noskaņās nedaudz citādāks, taču vienalga kā turpinājums albumam Signāls), kas tiks svētīts ar sešiem (!) šoviem koncertzālē Palladium.

Jau minētā Uzzīmē mani tika ierindota otrajā vietā – tāpat kā Intara Busuļa Viss ir iespējams. «Mazlietiņ kremt, gribējās jau [vinnēt], jo arī sportā otrā un ceturtā vieta būtībā ir vissliktākās. Taču šoreiz nevaram īpaši sūdzēties – esam pamanīti un novērtēti, tātad viss OK,» sarunā ar Neatkarīgās apskatnieku prātoja Otras puses līderis Normunds Pauniņš. «Nezinu, kāpēc, bet man likās, ka pirmais būs Fomins, lai gan, objektīvi vērtējot, protams, Donam bija jābūt pirmajam.» Viņa pieminētais Ivo Fomins ar rokdziesmu Putni bez spārniem tika sveikts kā trešās vietas ieguvējs. Aiz goda pjedestāla palika Roberts Pētersons ar dziesmu Sāksim no jauna, taču diez vai jaunais ventspilnieks šoreiz varētu īpaši bēdāties – viņš no Ventspils mēra Aivara Lemberga rokām saņēma ventspilnieku simpātiju balvu, un tā šoreiz bija 500 eiro vērtībā.

Jāatgādina, ka vietu sadalījumu Muzikālajā bankā izšķir klausītāju balsojums un ekspertu vērtējums proporcijās 50:50. Papētot tabulu ar šiem vērtējumiem, atklājas dažas interesantas nianses. Par Dona Pēdējo vēstuli viss ir skaidrs – tā bijusi labākā gan pēc klausītāju, gan ekspertu domām. Klausītāji otrajā vietā iebalsojuši Robertu Pētersonu, bet trešajā – Ivo Fominu, savukārt eksperti par otro labāko kronējuši Intaru Busuli, bet trešajā vietā likuši Uzzīmē mani. Dona Māsu upi eksperti likuši piektajā vietā, bet astronautu dziesmu Akvārijā – pat augstajā ceturtajā vietā, taču klausītāji savā balsojumā šos hitus atstājuši attiecīgi 12. un 15. vietā, līdz ar to nozāģējot cerības ieņemt augstas vietas. Starp citu, arī ekspertu vidū nav bijis vienotības. Piemēram, Pēdējo vēstuli no deviņiem speciālistiem pirmajā vietā likuši tikai diriģents Juris Vaivods un MeloM līderis Kārlis Auzāns, komponists Ēriks Ešenvalds un dziedātājs Uģis Roze atvēlējuši tai otro, bet dziedātāja Kristīne KārklePuriņa – trešo vietu, savukārt citi nav bijuši pat tik labvēlīgi. Tā, piemēram, dziedātāja Linda Leen to likusi desmitajā vietā (viņas favorīte bijusi Antra Stafecka ar Kļūdu paradīzi), bet diriģents Mārtiņš Klišāns – tikai 11. ailē (viņam pirmā bijusi Uzzīmē mani).

Pats pasākums Ventspilī bija gana gaumīgs, lai gan, šķiet, pārāk nedabiski stiepts garumā (to atzina arī koncerta vērotāji pie TV ekrāniem). Aptaujas noslēguma ceremonija Ventspilī jau ierasti notika iespaidīgi: ziemas noskaņu uz skatuves radīja daudzie specefekti – sniegs, putenis, vētra, slidotava un katrai dziesmai īpaši veidotas video projekcijas. Ar īpašiem muzikāliem priekšnesumiem priecēja ekspertu padomes dalībnieki, starp kuriem lielākās ovācijas izpelnījās vokālais pedagogs Edgars Kramiņš. Šova izskaņā visi dalībnieki vienojās kopdziesmā, izdziedot emocionāli piesātināto Ērika Ešenvalda Dvēseles dziesmu. Pēc koncerta Muzikālās bankas dalībnieki turpat netālu esošajā Ledus hallē pulcējās uz nelielu ballīti, taču nekāda bohēma tajā nevaldīja – jau kādas stundas laikā visi izklīda savās gaitās.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais