Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Ar Ojāra Vācieša jubilejai veltītu koncertizrādi "Pus es" atklās Mūzikas namu Daile

Tautas dzejnieka Ojāra Vācieša dzimšanas dienā – 13. novembrī ar Jāņa Lūsēna jaunradītās koncertizrādes ar Latvijas izcilā dzejnieka vārdiem – "Pus es" ar moto, citējot Ojāru Vācieti, „..es esmu tu, tu esi es, divas puses no pasaules..” pirmizrādi atklās jauno Mūzikas namu Daile.

Koncertizrādei izvēlēta dzeja, kurā saskatīts tas radošais, provokatīvais, izaicinošais nervs, kas tik ļoti raksturīgs un asociācijām bagāts ar 70., 80. gadu norisēm padomju Latvijā, kā arī vienlaikus precīzi atspoguļo tā laika izjūtas un noskaņas. Ojāra Vācieša dzejas spontānums, fascinējošā spēja radīt dzeju par jebko un jebkurā situācijā, saskatīt neparasto, rosinājušas komponistu radīt dziesmas īstenā 70., 80. gadu rokmūzikas stilistikā. 

Koncertizrādes libretu veidojusi Evita Sniedze, režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece - Ieva Veita, solists un lomas atveidotājs Ģirts Ķesteris, koncertizrādēs piedalīsies mūziķu grupa Jāņa Lūsēna vadībā. Koncertizrādes producente – Anda Zadovska.

Koncertizrāde „Pus es” būs nebijis, unikāls projekts Latvijas kultūrvēsturē un īpašs ar to, ka tiek radīts Ojāra Vācieša jubilejas gadā. Vienlaikus tas ir vērtējams kā iedvesmas projekts Mūzikālā teātra ARS NOVA tālākiem darbiem savās telpās – Mūzikas namā Daile, Rīgā, Kr. Barona 31.Par "Dailes" repertuāra izveidi gādās producente Anda Zadovska un mūzikas nama "Daile" kreatīvais priekšnieks komponists Jānis Lūsēns.

Bijušā kinoteātra "Daile" namam šogad aprit 100 gadi.Pēc  rekonstrukcijas  kinoteātris pārtapis Mūzikas namā "Daile", kurā ir multifunkcionāla zāle 400 skatītājiem,  plānots nodrošināt vidēji ap 20 izrādēm, un muzikāliem iestudējumiem vai klasiskās, džeza un akustisku koncertu programmām mēnesī. 

Bijušā kinoteātra "Daile" ēka 1913.gadā atradās tolaik Suvorova ielā 31 un nonāca Vilhelma Posselta īpašumā, viņam tolaik piederēja arī Baltijas vērpšanas-aušanas uzņēmums Iļģuciemā. Šajā laikā aizsākās kinoteātra pirmsākumi. Kinoteātra projektu izstrādāja arhitekts Pauls Mandelštams. Tomēr projekta realizāciju izjauca Pirmais pasaules karš, un celtniecības darbi tika atlikti turpat uz diviem gadu desmitiem. Pēc kara īpašums nonāca Kārļa Baumaņa rīcībā, kurš tur iekārtoja pirmās klases restorānu, maizes ceptuvi un konditorejas cehu, liecina apvienības "Ars Nova" informācija.

Kinoteātris "Daile" pirmo reizi skatītājiem tika atvērts 1936.gada 19.decembrī, piepulcējoties jau tā prāvajam 42 Rīgas kinoteātru pulkam. Pēdējo seansu kinoteātris "Daile" skatītājiem piedāvāja 2007.gada 22.novembrī.