Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Kino "Rīga" tiešraidē demonstrēs operu "Karmena"

Kristīne Opolais © F64

7.decembrī plkst. 19 Rīgā, kinoteātrī "Rīga" uz lielā ekrāna Latvijas skatītājiem tiek piedāvāta unikāla iespēja tiešraidē vērot "La Scala" jaunās operas sezonas oficiālo atklāšanas izrādi - vienu no visu laiku populārākajām un rādītākajām operām "Karmena".

Pirms tiešraides būs operdziedātājas Kristīnes Opolais komentārs sarunā ar muzikoloģi Lieni Jakovļevu. Visi laipni aicināti ieņemt vietas zālē līdz sarunas sākumam plkst. 18.45.

"La Skala" atklāšanas izrāde tiek uzskatīta par vienu no Eiropas sabiedrības visnozīmīgākajiem kultūras notikumiem, kura apmeklētāju vidū ir valstu vadītāji, prinči, karaļi un Itālijas elite. Šogad, otro reizi kopš "La Skala" opernama dibināšanas 1778. gadā, pateicoties kompāniju "Emerging Pictures" un "RAI Trade" sadarbībai, skatītāji pasaules kinoteātros varēs piedzīvot šo notikumu tiešraidē.

Latvijas Nacionālās operas soliste Kristīne Zadovska atzīmē: "Iespēju redzēt operu "Karmena" noteikti nedrīkst laist garām, jo tās stāsts ir tik liktenīgs un zīmīgs, ka jebkurš režisors, lai kādā vidē viņš liktu darboties operas varoņiem, ar šo stāstu uzrunās skatītājus un izrāde nevar neizdoties. Ja es būtu Žoržs Bizē, es, visticamāk, šo operu nosauktu vienā vārdā - Sieviete."

Šajā iestudējumā "La Skala" ir pulcinājusi jaunās paaudzes operzvaigznes, tostarp vācu tenoru Jonasu Kaufmanu, Urugvajas baritonu Ervinu Šrotu, itāļu soprānu Adrianu Damato un jaunatklājumu - gruzīnu mecosoprānu Anitu Rahvelišvili, kas pagājušajā gadā triumfēja Leilas Gendžeras vokālajā konkursā. Intriģējoši ir arī tas, ka "La Scala" sava jaunā iestudējuma žanru dēvē par komisku.

Opera vēsta par liktenīgo kaislību starp karstasinīgo čigānieti Karmenu un krietno spāņu armijas seržantu Hosē, kurš saderināts ar citu sievieti.