Londonas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas režisors saņēmis teātra speciālbalvu

Krāšņā 2012. gada Londonas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas uzveduma "Brīnumu salas" režisors Denijs Boils par šo uzvedumu nule kā saņēmis Londonas teātra "London Evening Standard Awards" speciālbalvu.

Teātra balvu žūrija Boila un viņa komandas veidoto olimpisko spēļu uzvedumu "Brīnumu salas" novērtējusi kā izcilu iestudējumu "ārpus teātra robežām". Denijs Boils ir pasaulslavens britu producents un kinorežisors, kura pazīstamākās filmas ir "Trainspotting", "Pludmale", kā arī 8 Oskara balvas ieguvusī  "Graustu miljonārs".

 Jāatgādina, ka Boila XXX Vasaras olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija pasaulē atzīta par vienu no krāšņākajām, interesantākajām un asprātīgākajām visā moderno Olimpisko spēļu vēsturē. Boila radītais uzvedums interpretēja britu vēsturi,sasniegumus un kultūras vērtības.

Uzveduma sākumā Britu salas tika attēlotas kā pastorāla idille, «zaļa un jauka zeme», kā rakstīts Viljama Bleika poēmā Jeruzāleme. Pļava, ganāmpulks, zemnieks, kurš apar savu lauku, – tas būs atgādinājums par vēsturi, bet ļaudis, kuri spēlē kriketu, un jaunieši, kuri dejo ritmiskas mūzikas pavadībā, – mājiens uz mūsdienām.  Britu salu vēsture tika rādīta arī no nepievilcīgās puses. Atsevišķa aina tika veltīta Austrumlondonas (kur uzbūvēts Olimpiskais parks) pārtapšanai no nepievilcīga rūpnieciskā rajona par skaistu dabas parku, kurā dzīvo mākslinieki un rosās biznesmeņi. Britu Bērnu literatūrai tika veltīta vesela uzveduma daļa, tajā darbojās Alises Brīnumzemē,Pītera Pena, Mērijas Popinsas un Harija Potera varoņi.

Protams arī populārie filmu varoņi Džeimss Bonds un Misters Bīns.

Par uzveduma muzikālo noformējumu lielākoties  bija parūpējies elektroniskās mūzikas duets Underworld, ar kuru D. Boils sadarbojas jau kopš 1996. gada, kad tapa filma Trainspotting. Taču ceremonijā bija dzirdama arī The Who, Vangeļa, Sex Pistols un, protams,The Beatles mūzika. 

Svarīgākais