Šovakar turpinās kino festivāls "FF Riga"

Šī rudens vismazākā kinofestivāla "FF Riga" otrajā un filmām bagātākajā dienā, 11.septembrī, skatāmas gan dokumentālās, gan spēlfilmas.

Filmām bagātāko festivāla dienu plkst. 16.15 atklāj desmit jauno Krievijas dokumentālo filmu režisoru "Ej prom, ziema". Filma ir krievu dokumentālistes Marinas Razbežkinas un teātra skolas pasniedzēja Mihaila Ugarova studentu kopdarbs, kas radies pēc Krievijas neatkarīgā laikraksta "Novaja Gazeta" iniciatīvas.

Desmit jaunie režisori, divus mēnešus nešķiroties no savām kino kamerām, veido Krievijas ziemas protestu hronikas gan par tiem, kuri veido politisko klimatu valstī, gan tiem, kas ar šiem politiskajiem līderiem nav mierā. Skatītājs filmā var vērot cilvēkus, viņu sejas, viņu sarunas, kampaņas, uzvaras un sakāves īsi pirms Krievijas prezidenta vēlēšanām. Dzīva kamera sastop dzīvus cilvēkus.

Dienas turpinājumā, plkst. 17.45 "FF Riga" rāda igauņu režisora Tomasa Husara melno komēdiju ar politiskās satīras un trillera elementiem "Sēņošana". Mūsdienīgajā stāstā par aktuālajām tēmām politikas lauciņā iepīts gan parlamentārietis Adū, gan viņa sieva un rokzvaigzne Zaks, kas negaidot kļūst par laulātā pāra līdzbraucēju. Un protams sēnes un mežs, kurā reizēm ieiet ir viegli, bet ārā izkļūt ne vienmēr izdodas ar pirmo piegājienu.

Pēc filmas tikšanās ar galvenās lomas atveidotāju Raivo E. Tammu.

Rumāņu road movie žanrā ieturētu filmu "Iedomu tēvs" būs skatāma plkst. 19:45. Šis stāsts ir par amerikāņu profesoru Robertu Traumu, kurš dodas uz savu senču dzimteni - ciemu, kas reiz bijis Ungārijā, bet tagad atrodas vampīru zemē Rumānijā. Naivas labsirdības pilna filma, kurā galvenais varonis dodas nezināmajā, ceļā sastopot gan briesmas, gan neziņu, gan draudzību, gan ukraiņu mafiju un atklājot divas savas īstās mīlestības - sievieti un kino. Slavenākais rumāņu aktieris Marsels Juress (Marcel Iures), kurš filmējies gan pie Pītera Grīneveja, gan Frensisa Forda Kopolas izcili atveido savu identitāti pazaudējušo Robertu Traumu. Filmā Džeka lomā parādās arī viens no filmas scenārija autoriem Berijs Gifords (scenārists arī Deivida Linča filmām Wild at Heart un Lost Highway).

Savukārt, dienas izskaņā tiek piedāvāta skandalozākā festivāla filma - "Mauku spožums", kuras režisors ir Mihaels Glavogers. Filma ir noslēdzošā daļa režisora dokumentālajai triloģijai, kas veidota kā kinematogrāfisks triptihs par prostitūcijas tēmu. Trīs valstis: Meksika, Taizeme, Bangladeša. Trīs ticības: katolicisms, budisms, islāms. Filmā neatradīsi nostāju par prostitūciju, tās kriminālo raksturu vai žēlumu pret sievietēm uz ielas. "Mauku spožumā" visi aizspriedumi tiek nolikti pie malas.

Seansa sākums plkst. 21.30. Filma nav ieteicama jaunākiem par 18 gadiem.

Izklaide

Cīrihes kinofestivāls (ZFF) ceturtdien paziņoja, ka ir atteicies no plāniem publiski izrādīt Krievijas režisores, Kremļa propagandas kanāla "Russia Today" ilggadējās sadarbības partneres Anastasijas Trofimovas propagandas filmu "Russians at war" ("Krievi karā"), kā iemeslu minot "drošības apsvērumus".

Svarīgākais