Latvijas animācijas filmas iekļautas starptautisku festivālu programmās

Vairākas Latvijas animācijas filmas iekļautas starptautiskos festivālos, kur dažas no tām piedzīvos arī savu starptautisko pirmizrādi, informē Nacionālā Kino centra Informācijas un izplatīšanas projektu vadītāja Kristīne Zvirbule.

Starptautiskajā bērnu un jauniešu filmu festivālā, kas līdz 3.jūnijam norisināsies Čehijā, starptautisko pirmizrādi piedzīvo divas animācijas filmas bērniem - Nila Skapāna animācijas filma "Es gribu redzēt rūķīšus" un Ingas Prauliņas "Blēņu stāsts par vilkiem".

Šajā festivālā tiek demonstrētas arī citas animācijas filmas no Latvijas. Skatītājiem tiek piedāvāts vairāku "Lielā Kristapa" balvas saņēmušā animācijas filmu režisora un mākslinieka Reiņa Pētersona stāsts par skumjo cirka lāci - "Ursus", kā arī režisora Jāņa Cimermaņa animācijas filma "Korida", kas vēsta par jestrās "Avārijas brigādes" piedzīvojumiem Spānijā.

Savukārt Latvijas un Igaunijas režisoru Vladimira Leščova un Kaspara Janča animācijas filma pieaugušajiem "Villa Antropoff" sāk savu starptautisko apriti Krakovas filmu festivāla konkursa programmā, kas norisinās Polijā līdz 3.jūnijam.

Teju vienlaicīgi animācijas filma "Villa Antropoff" tiek demonstrēta arī Horvātijā notiekošajā festivālā "Animafest", kur tiek izrādīta arī Pētersona animācijas filma "Ursus".

Savukārt jūnija sākumā animācijas filmas "Villa Antropoff" un "Ursus" ceļos uz pasaulē vienu no prestižākajiem animācijas filmu festivāliem - Anesī animācijas filmu festivālu Francijā, kur "Villa Antropoff" piedalīsies konkursa programmā, bet "Ursus" tiks izrādīta ārpus konkursa programmā.

Tāpat šonedēļ Vīnē pirmo reizi norisinās filmu festivāls "Let's CEE", kura mērķis ir apkopot un skatītājiem parādīt labākās un jaunākās dokumentālās un spēlfilmas no Centrālās un Austrumeiropas valstīm. Pirmajā pastāvēšanas gadā festivāla programmā iekļautas trīs Latvijas filmas - režisores Lailas Pakalniņas dokumentālā filma "33 zvēri Ziemassvētku vecītim", Audrjus Stoņa režisētā Latvijas un Gruzijas kopražojuma dokumentālā filma "Ramins" un režisora Armanda Zvirbuļa Latvijas un Austrijas kopražojuma spēlfilma bērniem "Mazie laupītāji", kas pie skatītājiem uz lielā ekrāna nonāca 2009.gadā.

Svarīgākais