Šodien atklāj Brīvības filmu festivālu

Šodien,12. maijā,kinoteātrī Splendid Palace ar dokumentālā kino projekta 15 stāsti par jauno (15YBY) Latvijas pirmizrādi atklāj Rīgas pirmo Freedom Film festivālu.

Latvijas-Francijas kopproducētais projekts ir savdabīgs ceļojums laikā un telpā, ko veido 15 īsfilmas, kuras radījuši 15 režisori no bijušajām padomju republikām.

15YBY ir stāsti par jaunu cilvēku dzīvi pēc PSRS sabrukuma. Tāpēc arī katrs projektā izvēlētais režisors pieder unikālai paaudzei - viņš bērnību ir pavadījis padomju varas grožos, bet jaunību - neatkarīgā valstī, kas būtiski palīdz atbildes meklējumos uz trīs galvenajiem projektā uzdotajiem jautājumiem: kas ir tie pārmaiņu laika bērni, kuri dzimuši jau neatkarīgās valstīs? Kā laiks, kurā vārdu neatkarība visbiežāk izteica čukstot, ir ietekmējis viņu un viņu tuvinieku dzīves, un kā tas atbalsojas jauniešu ikdienā šodien?

Režisori pārstāv Latviju, Lietuvu, Igauniju, Krieviju, Ukrainu, Baltkrieviju, Gruziju, Armēniju, Moldovu, Azerbaidžānu, Turkmenistānu, Kirgizstānu, Kazahstānu, Uzbekistānu un Tadžikistānu. Latviju pārstāv kinorežisors Dzintars Dreibergs. Viņš savā filmā “Mikrobs”, kas ir stāsts par puiku no divvalodīgās ģimenes, apskata tīņu un pusaudžu problemātiku.

Pēc seansa klātesošajiem būs iespēja tikties ar visiem piecpadsmit režisoriem un abiem 15YBY producentiem – Ilonu Bičevsku (Latvija) un Seržu Gordeju (Francija).

Projektam ir radīta plaša profila interneta platforma www.15yby.com, kur var iepazīties ar īsfilmu anotācijām, autoriem, viņu padomju laika atmiņām, kas apkopotas īsā animācijā, kā arī video stāstiem par katru valsti, tās vēsturi, kino, popu, vietējiem stāriem, diktatoriem un citām būtiskām lietām un notikumiem.

15YBY pirmo reizi tika izrādīts nozares profesionāļiem šī gada februārī prestižajā Berlīnes kinofestivālā, kā arī Eiropas vadošajā kultūras TV kanālā Arte France un Arte Germany.

Projekts prezentēts arī Ukrainas kinofestivālā Docudays, savukārt maija beigās to prezentēs Kannu kinofestivālā DOC CORNER ietvaros.

Festivāls ilgs līdz 18. maijam un tā programmā skatāmas -

13. maijā filmas "Cita Čelsija" (Rež. Jakobs Prūss (Jakob Preuss), 2010, Vācija / Ukraina), kas stāsta par Ukrainas vietējās futbola komandas panākumiem.

"Ar seju pret sienu" (Rež. Štefans Veinerts (Stefan Weinert), 2010, Vācija) - tie ir

pieci stāsti, kurus stāsta kādreizējās Austrumvācijas iedzīvotāji, kas tikuši apcietināti par mēģinājumu bēgt uz VDR.

Filma -"Degošie" (Rež. Denī Vilnēvs, 2010, Kanāda / Francija), kurā bērni cenšas atšķetināt savas mātes dzīves mistēriju nezināmā arābu valstī.

Savukārt pirmdiena, 14. maijā festivālā paredzēts Āfrikas vakars

"Kādas vēlēšanas Āfrikā" (Rež. Džarets D. Mercs (Jarreth J. Merz), Kevins Mercs (Kevin Merz), 2011, Šveice / Gana / ASV).

Režisora Billes Augusta (Bille August) filma "Ardievu, Bafana!"(2007, Vācija / Francija / Beļģija / Dienvidāfrika / Itālija / Apvienotā Karaliste / Luksemburga),kurā pētītas Nelsona Mandelas un viņa uzrauga un cietumsarga Džeimsa Gregorija sarežģītās savstarpējās attiecības.

Otrdien, 15. maijā festivāla Komēdiju vakarā demonstrēs filmas -

"Brīvā Kuba" (Rež. Raimundo Garsija (Raimundo García), 2005, Spānija)

"Ļaunticība" (Rež. Rošdijs Zems (Roschdy Zem), 2006, Beļģija / Francija)

Savukārt trešdien, 16. maijā festivāla Mūzikas vakarā skatāmas -

Polijas režisoru Lešeka Gņionska (Leszek Gnoiński), Vojceha Slotas (Wojciech Słota) filma "Brīvības ritmi"(2010, Polija) par grupas „The Rolling Stones” koncerta ietekmi uz Polijas tālāko attīstību.Grupa nospēlēja savu koncertu Polijā 1967. gadā, un turpmākos trīs gadu desmitus rokenrols palīdzēja mainīties naftas pieprasījumam, veidojot pārmaiņām labvēlīgu atmosfēru un rosinot uz cīņu par brīvību.

Igauņu režisora Jāka Kilmi filmu "Disko un atomkarš" (2008, Igaunija / Somija).

Padomju Savienība cenzē medijus, taču kādu dienu Somijā tiek uzbūvēta milzīga jauna televīzijas antena, kas visos virzienos raida no rietumiem saņemtos signālus.

Ceturtdiena, 17. maijā festivāla programmā skatāmas filmas -

"Uz mirkli brīvībā" (Rež. Arašs T. Riahi (Arash Riahi), 2008, Austrija / Francija / Turcija),

"Cirks Kolumbija"(Rež. Daniss Tanovičs (Danis Tanovic), 2010, Bosnija / Francija / Apvienotā Karaliste / Vācija / Slovēnija / Beļģija / Serbija)

Festivāla noslēguma dienā piektdien, 18. maijā dāņu režisora Madss Brīgers (Mads Brügger) filma "Sarkanā kapela"( 2009, Dānija), kas veidota kā hronika par dāņu žurnālista un komiķa ceļojumu uz Ziemeļkoreju kultūras vērtību apmaiņas nolūkā, tam izliekoties par nelielas teātra trupas dalībnieku.

Un amerikāņu režisora Džona Šenka (Jon Shenk) filma par Maldīvu salu prezidentu Mohamedu Našīdu (Mohamed Nasheed) -"Salu prezidents".

2011, ASV, Garums: 101 min

Ieviešot demokrātiju Maldīvu salās pēc trīsdesmit gadus ilgas despotu atrašanās pie varas, Našīds sastopas ar vēl lielāku izaicinājumu – tā kā šī viena no viszemāk virs jūras līmeņa esošajām valstīm pasaulē, jūras līmeņa paaugstināšanās par trim pēdām padarītu 1200 Maldīvu salas neapdzīvojamas. Našīds nonāca konfrontācijā ar lielākām problēmām nekā jebkurš cits valsts līderis pasaulē – sevis pārstāvētās valsts un tās iemītnieku izdzīvošanu burtiskā nozīmē.

Svarīgākais