Dokumentālo filmu "Pasaules skaņa" demonstrēs Kataras filmu festivālā

Līdz 22.aprīlim Kataras galvaspilsētā Dohā notiek "Al Jazeera" Starptautiskais dokumentālo filmu festivāls, kurā Latviju šogad pārstāv režisoru Dāvja Sīmaņa un Ginta Grūbes filma "Pasaules skaņa", režisora Daiņa Kļavas filma "Dubļi" un Lailas Pakalniņas filma "Pa Rubika ceļu".

Filma "Pasaules skaņa" ir mūzikas rašanās noslēpuma meklējums, ko inspirējis viens no pasaules labākajiem jauniešu koriem "Kamēr" un diriģents Māris Sirmais, ielūdzot 17 mūsdienu izcilākos komponistus piedalīties unikālā muzikālā projektā "Pasaules Saules dziesmas".

Kataras festivāls ir viens no nozīmīgākajiem dokumentālo filmu festivāliem Tuvajos Austrumos, kas notiek kopš 2005.gada.

Savukārt filma "Pa Rubika ceļu" stāsta par veloceliņu, kas savieno Rīgu un Jūrmalu un joprojām tiek neoficiāli dēvēts bijušā Latvijas PSR komunistiskās partijas vadītāja vārdā.

Režisora Kļavas filma "Dubļi" ir stāsts par to, kā latvieši domā caur dubļiem. Mūziku filmai radījis jaunais latviešu komponists Jēkabs Jančevskis.

Filma tiks demonstrēta arī "Mediawave" Starptautiskajā filmu un mūzikas festivālā, kas nākamnedēļ notiks Ungārijā. Festivālā tiek demonstrētas augstvērtīgas filmas no dažādām valstīm, īpašu uzmanību veltot Austrumeiropas valstu režisoriem. Paralēli filmu skatēm notiek daudz koncertu, mākslas izstāžu un meistardarbnīcu. Festivāls lielu uzmanību pievērš filmu muzikālajam noformējumam.

Jau ziņots, ka savu starptautisko pirmizrādi starptautiskajā festivālā "Vision du Reel", kas ilgs līdz 27.aprīlim Šveicē, piedzīvos 26.februārī Žagarkalnā Latvijā pirmo reizi rādītā režisores Lailas Pakalniņas dokumentālā filma "Sniegs", kas šajā festivālā piedalās vidēja garuma dokumentālo filmu konkursa programmā.

Festivāla mērķis ir parādīt mākslinieciski augstvērtīgas filmas, kam raksturīgs no ierastā skatu punkta atšķirīgs skatījums uz lietām. Paralēli konkursa programmai, šajā festivālā izvērstas dažādas citas tematiskās programmas, savukārt filmu profesionāļiem paredzēts on-line tirgus.

Svarīgākais