Verners Hercogs veidos filmu par pasaulslaveno fotogrāfu Helmūtu Ņūtonu

© Scanpix/AFP

Vācu kinorežisors Verners Hercogs gatavojas uzņemt dokumentālo filmu par pasaulslaveno modes fotogrāfu Helmūtu Ņūtonu, vēsta ārzemju mediji.

Viena no oriģinālākajiem 20. gadsimta otrās puses fotogrāfa Helmūts Ņūtona vārds cieši saistīts ar modes fotogrāfiju, ko viņš padarīja par mākslas fotogrāfijai līdzvērtīgu žanru. Viņa kredo vienmēr bijis stils, seksualitāte un inscenējums. Modes un aktu fotogrāfijās Ņūtons atklāj savdabīgu erotikas redzējumu: vēss, brīžiem nežēlīgs, bet vienlaikus elegants un plastisks. Kailums ir lietišķs, seksualitāte – agresīva, bet tēli un situācijas – daudznozīmīgi. Sievietes viņa fotogrāfijās ir skaistas, ar perfektu figūru, bet vienaldzīgas un nepieejamas. Ņūtona fotogrāfiskā pasaule spēlē magnētiskas pievilkšanās un spējas atgrūšanās rotaļu.

Radošākais un produktīvākais periods Ņūtona dzīvē ir no 1960. līdz 1980. gadam, kad viņš aktīvi strādā modes biznesā. Viņš publicējas vadošajos pasaules modes un stila žurnālos – Vogue, Elle, Queen, Marie Claire un citos. Modes fotogrāfija ilgu laiku fotomākslas hierarhijā tika uzskatīta par komerciālu pasūtījuma žanru. Ņūtons nomira 2004. gadā 83 gadu vecumā.

Vernera Hercoga radošajos projektos ietilpst arī ieceres veidot vairākas filmas -dokumentālo filmu par vulkāniem. Kā izteicies pats Hercogs ideju uzņemt šo filmu viņam devusi iepazīšanās ar Kembridžas universitātes vulkanologu Klaivu Openhaimeru.

Savukārt otra iecere saistās ar spēlfilmu, kuras sižeta pamatā būs stāsts par britu rakstnieci un ceļotāju Ģertrūdi Bellu. Bellas lomu režisors gatavojas uzticēt Naomi Votsai.

Hercoga ieceres atbalsta viņa ilggadējais kompanjons producents Andrē Singers.

Svarīgākais