Džeimss Kamerons pētīs Marianas dziļvagu

Kinorežisors un okeanogrāfijas entuziasts Džeimss Kamerons gatavojas unikālai ekspedīcijai – tuvāko nedēļu laikā viņš ar īpaši būvētu zemūdeni Deepsea Challenge plāno nolaisties 11 kilometrus dziļajā Marianas dziļvagā, kas atrodas Klusajā okeānā.

1960. gadā šo ieplaku sasniedza amerikāņu batiskafs Trieste ar diviem pilotiem, bet viņi dzelmē pavadīja tikai 20 minūtes, savukārt Dž. Kamerons tur gatavojas uzturēties sešas stundas.

AP vēsta, ka pagājušonedēļ viņš veicis vienu no svarīgākajiem izmēģinājumiem, netālu no PapuaJaungvinejas krastiem sasniedzot 8,2 kilometrus lielu dziļumu. «Nē, es nebiju nedz nervozs, nedz nobijies,» pēc 3,5 dzelmē pavadītām stundām telefonsarunā ar AP sacījis slavenais režisors. «Pirms ieniršanas cilvēks, protams, izjūt bažas par to, ka kaut kas varētu noiet greizi, taču, kad sākas ieniršana, jāveic dažādi uzdevumi un jācer, ka aprēķini bijuši pareizi,» viņš piebildis. Jāatgādina, ka par okeanogrāfiju Dž. Kamerons sācis interesēties jau bērnībā, pavisam viņš vairāku kilometru dzelmē ar dažādiem aparātiem nolaidies 72 reizes, tai skaitā 33 reizes apmeklējis avarējušā Titānika vraku.

Ekspedīcija uz Marianas dziļvagu tiek rīkota sadarbībā ar Nacionālo ģeogrāfijas biedrību, un tās vajadzībām no modernākajiem materiāliem uzbūvēta jauna zemūdene, kas sver tikai 12 tonnas. Kaut gan tā ir astoņus metrus gara, lielāko daļu telpas aizņem dažāda aparatūra, un pilotam atvēlēta tikai neliela, 109 centimetrus plata kapsula, kurā nav iespējams izstiept nedz kājas, nedz rokas. «Un, kad ar pūlēm tajā izdodas iespraukties un iekārtoties, tev vēl uzkrauj 25 kilogrami aparatūras,» intervijā AFP pasūdzējies Dž. Kamerons. Okeāna dzelmē viņš plānojis pavadīt sešas stundas, ar manipulatoru palīdzību vācot ūdens un grunts paraugus (viens no ekspedīcijas mērķiem ir noskaidrot, vai šādā dziļumā ir dzīvība) un, protams, filmējot dzelmi ar vairākām 3D kamerām. Dž. Kamerons atzīst, ka ir iespējamas dažādas nestandarta situācijas. «Kad tiek uzņemts kino, visi ir lasījuši scenāriju, un zina, kas tālāk notiks. Ekspedīcijām nedz daba, nedz okeāns scenāriju nav uzrakstījuši, tāpēc neviens nezina, kas būs,» viņa sacīto citē AFP.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais