Aicina uz latviešu reklāmu retro vakaru "Pērciet padomju preces!"

23.februārī Biznesa augstskolā "Turība" notiks latviešu reklāmu retro vakars "Pērciet padomju preces!". Ikviens pasākuma apmeklētājs varēs noskatīties 20.gs. septiņdesmito uz astoņdesmito gadu reklāmas rullīšus. Pusotru stundu garajā programmā būs skatāmas vairāk kā 50 Latvijā tapušas retro reklāmfilmas no Rīgas Kino muzeja kolekcijas. Pirms skates paredzēts augstskolas pasniedzējas Renātes Cānes priekšlasījums par reklāmu padomju gados Latvijā.

Reklāmas un mārketinga komunikācijas pasniedzēja Renāte Cāne norāda: "Šobrīd mums šķiet, ka reklāmas mūsu dzīvē ienākušas līdz ar lielo preču pārpilnību pirms kādiem piecpadsmit gadiem. Taču patiesībā Latvijas reklāmas vēsture ir daudz senāka. Paradoksāli, ka pat padomju laikos, kad veikalu plaukti parasti bija tukši, preču nepietika un līdz ar to arī reklāmai it kā nebija nekādas atdeves no peļņas viedokļa, Latvijā reklāmas žanrs tika aktīvi kopts. Radās simtiem un pat tūkstošiem reklāmas rullīšu un filmu. Reklāmas toreiz tapa Rīgas Kinostudijā, bet ar reklāmfilmu veidošanu nodarbojās pat divas studijas: vienai bija savdabīgs, laika garam atbilstošs nosaukums "Lattorgreklāma", otra - Igaunijas PSR reklāmfilmu studijas "Eesti Reklaamfilm" filiāle Latvijā. Tāpat kā mūsdienās, reklāmas bija skatāmas televīzijā un kinoteātros pirms filmu seansiem, protams, mazākos apmēros, nekā tagad!".

Kā stāsta R. Cāne, ar apskaužamu azartu tika reklamētas Latvijā ražotas preces - ne tikai slavenie VEF radioaparāti "Spīdola", "Rigonda" un "Abava", visā plašajā padomju valstī iemīļotās "Dzintara" smaržas un "Melnais balzams", bet arī kleitas, vīriešu uzvalki, kefīrs un pat asinsdesa! "Populāru latviešu aktieru un vienkārši skaistu meiteņu klātbūtne, humora dzirksts un aizgājušo gadu šarms padara šīs reklāmas īpaši pikantas," tā augstskolas pasniedzēja.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais