Berlīnes kinofestivāla Zelta lāci saņem itāļu filma

© Scanpix/AFP

Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla galveno balvu "Zelta lāci" saņēmusi itāļu režisoru brāļu Paolo un Vitorio Taviani filma "Cēzaram ir jāmirst" ("Cesare deve morire"), ziņo Agence France-Presse.

Itāļu kino veterānu Paolo un Vitorio Taviani dokumentālā manierē uzņemtā filma ir stāsts par kādu Romas stingrā režīma cietumu, kurā ieslodzītie uzved Šekspīra lugu "Jūlijs Cēzars".

Saņemot balvu Vitorio publiski nolasīja visu filmā iesaistīto cietumnieku vārdus, bet Paolo piebilda: „ Pat cietumnieks, kam piespriests mūža ieslodzījums ir tikai cilvēciska būtne un Berlīnes kinofestivāla „Zelta Lāci” mēs veltam tieši viņiem”.

Tieši fakts, ka lielākā daļa no filmā iesaistītajiem aktieriem ir cietumnieki arī reālajā dzīvē, Šekspīra traģēdijas izjūtu īpaši paspilgtina, norāda kino kritiķi. Filma jau iepriekš tika uzskatīta par vienu no reālākajām pretendentēm uz "Zelta lāci".

Berlināles Žūrijas Grand Prix jeb "Sudraba lāci" saņēmusi ungāru režisora Bensa Fligara filma "Just the Wind" par romu slepkavībām Ungārijā 2008.-2009.gadā "Sudraba lāci" Kā labākais režisors balvu saņēma Kristians Petcolds par filmu "Barbara", kas stāsta par mēģinājumu bēgt no bijušās sociālistiskās Vācijas uz Rietumvāciju.

Kā labākā aktrise ar "Sudraba lāci" tika apbalvota Reičela Mvanza no Kongo par darbu kanādiešu kara drāmā "War Witch", bet labākā aktiera balvu saņēma Mikels Bo Folsgards par neprātīgā dāņu karaļa Kristiana VII lomu dāņu filmā "A Royal Affair", šīs filmas scenāristi arī saņēma „Sudraba lāci” par labāko scenāriju.

"Goda Zelta lāci" par mūža ieguldījumu kinomākslā saņēma izcilā amerikāņu aktrise Merila Strīpa.

Jau ziņojām, ka Berlīnes kinofestivālā pasaules pirmizrādi piedzīvoja Latvijas un Igaunijas kopražojuma animācijas filma "Lote un Mēnessakmens noslēpums", kas bērnu un jauniešu filmu skatē sacentās par „Kristāla lāci”.

Diemžēl, šī animācijas filma balvu neieguva, bet „Kristāla lāci” kā labākā bērnu filma saņēma amerikāņu režisores Olivījas Silveres filma „Arcadia”, kas stāsta par tēva un viņa trīs bērnu problēmām braucienā uz nelielu Kalifornijas pilsētiņu.

62. Berlīnes kinofestivāls norisinājās no 9. līdz 19. februārim.

Svarīgākais