Mārtiņš Rubenis dokumentālajā filmā "Loengrīns no "Varka kru""

Kinoteātrī "K.Suns" no 6.novembra sāks demonstrēt vienu no pēdējā laika stilistiski interesantākajām un ambiciozākajām dokumentālajām filmām "Loengrīns no "Varka kru"", kas būs interesanta gan sporta līdzjutējiem, gan jauniešiem, gan plašai auditorijai.

Viestura Kairiša jaunākā dokumentālā filma ir stāsts par latviešu kamaniņu braucēju, olimpiskās bronzas medaļas ieguvēju, dīdžeju Mārtiņu Rubeni. Filma ir radošs Mārtiņa Rubeņa portrets, tajā ir emocionāli uzrunājošs stāsts un līdz šim uz ekrāna neredzēta sporta estētika.

Mārtiņš Rubenis ir cilvēks, kura intereses sniedzas aiz profesionālā sporta robežām. Gluži kā viduslaiku bruņinieks, viņš ir ieradies mūsu zemē, lai izcīnītu cīņu. Ar laiku, ar sevi, ar pasauli. Viņa vairogs ir kamanas un dīdžeja pults, viņa ieroči ir neatkarīga domāšana, prāts, spēks, spēle, sports, ekstrēms, mūzika un sirdsapziņa. Sižetiski dokumentālā filmā vilktas paralēles ar leģendu par bruņinieku Loengrīnu, kurš kopā ar citiem cēliem bruņiniekiem dzīvoja pilī augstu kalnos un, ja notika netaisnība vai kādam bija vajadzīga palīdzība, devās palīgā cilvēkiem. Viesturs Kairišs ļauj ieskanēties fascinējošajai Riharda Vāgnera mūzikai no operas "Loengrīns".

Kā redzēsim dokumentālajā filmā, neviens nav ideāls, pat Mārtiņš Rubenis ne. Un arī sabiedrība ne vienmēr viņa cīņas uzņem ar ovācijām. Kad Mārtiņš Rubenis izcīnīja olimpisko bronzas medaļu, viņš saņēma tautas mīlestību, viņu sveica Valsts prezidente, viņam piešķīra "Gada labākā sportista" titulu. Kad Mārtiņš Rubenis iestājās par cilvēktiesību ievērošanu Ķīnā un badojās pie Ķīnas vēstniecības, viņam nācās saskarties ar sabiedrības un oficiālu iestāžu neizpratni. Kāds varonis mums ir vajadzīgs šodien?

Vienlaicīgi ar panākumiem profesionālajā sportā Mārtiņš Rubenis kļuva pazīstams uz Latvijas alternatīvās mūzikas skatuvēm kā dīdžejs Betons, domubiedru apvienības "Varka kru" dalībnieks. "Varkas kru" cilvēki vieni no pirmajiem Rīgā spēlēja drum'n'bass mūziku no vinila platēm. Dolumentālajā filmā ir daudz mūzikas un perfekts operatora Ginta Bērziņa darbs. Nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" dokumentālā filma "Loengrīns no "Varka kru"" bija nominēta balvai "Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma", tā tapusi studijā "Ego Media".

Svarīgākais