Somijas varas iestādes nesaskata nozieguma sastāvu par filmas "The Soviet Story" demonstrēšanu

Šodien Somijas ģenerālprokurora vietnieks Jorma Kalske informējis, ka iepriekšējā izmeklēšana saistībā ar latviešu veidotās filmas "The Soviet Story" ("Padomju stāsts") izrādīšanu Somijā, ir izbeigta, informēja filmas veidotāji.

Izmeklēšana tika sākta, reaģējot uz Somijas "antifašistu" līdera Johana Bekmana iesniegumu, kurā viņš aicināja ierosināt krimināllietu pret organizāciju "ProKarelia", kura Somijas pilsētās organizē regulāras filmas "The Soviet Story" izrādes un izplata filmas DVD.

Ievērojot to, ka Somijas filmu kontroles organizācija bija devusi atļauju filmu Somijā izrādīt, prokurors nesaskatīja iemeslu to aizliegt.

Šā gada augustā Bekmans vērsās ar analoģisku iesniegumu arī Igaunijas policijā pirms filmas "The Soviet Story" izrādīšanas Igaunijas televīzijā, taču arī Igaunijas varas iestādes atteicās ierosināt krimināllietu nozieguma sastāva trūkuma dēļ.

Šā gada sākumā sadarbībā ar jauniešu organizāciju "Naši" un Igaunijas "Načnoj dazor" Bekmans organizēja protesta akcijas Helsinkos un Tamperē, prasot pārtraukt filmas izrādīšanu.

Režisora Edvīna Šnores veidotā dokumentālā filma ir guvusi popularitāti dažādās pasaules valstīs. Līdz šim to demonstrējušas televīzijas Slovēnijā, Igaunijā, Lietuvā, Gruzijā, Polijā, Ukrainā un Latvijā.

Galvenie filmas pieturas punkti ir 1932. un 1933.gada mākslīgi izraisītais bads Ukrainā jeb "golodomors", poļu virsnieku noslepkavošana Katiņā 1940.gadā, SS un čekistu sadarbība, masu deportācijas Padomju Savienībā un medicīniskie eksperimenti, kas tika veikti ar gulaga sistēmā ieslodzītajiem.

Par to filmā runā unikāli arhīvos iegūti kadri, filmas veidotāju pieaicinātie gan krievu, gan rietumvalstu eksperti un arī padomju represijas pārdzīvojušie.

Filmu veidojusi radošā apvienība "Labvakar", filmas autors un režisors ir Šnore, operators - Edgars Daugavvanags.

Izklaide

Rīgā, VEF Kultūras pilī vakar notika festivāla "Bildes" koncerts "Ielūdz "Bilžu" mūziķi un viņu bērni". Koncertā uzstājās Grigaļu ģimene, Miltiņu ģimene, Ansis un Anna Klintsoni, Križevicu ģimene, Kaukuļu ģimene, Īļu ģimene, Elviss Patriks un Ivars Pētersoni, Kalniņu ģimene, Lukass Edgars un Rolands Lappuķes, Orubu ģimene, Vjačeslavs un Alise Mitrohini, Pūču ģimene, Guntars un Henrijs Mucenieki, Ineta un Elza Marija Rudzītes, Olga Rajecka un Marija Migliniece-Lapāne, Žilinsku ģimene, Ziemeļu ģimene.