4.maijā notiks vairāku latviešu filmu pirmizrādes

Kinoteātrī "Rīga" 4. maijā jau septīto reizi notiks Latvijas filmu maratons, kura laikā pirmizrādi piedzīvos vairākas Latvijā veidotas filmas - Rīgas Kino muzeja Ziemas darbnīcā radītā filma "Jautrraibā ziema 6", Elīnas Eihmanes spēles īsfilma "Gutenmorgens un trešā acs", Mairas Dobeles dokumentālā filma "Zupa", režisores Dzintras Gekas dokumentālā filma "Stacija latvieši 1937".

Tāpat paredzēta arī Arnolda Burova restaurēto animācijas filmu pirmizrāde. 4.maijā Rīgā notiks arī citi Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienai veltīti pasākumi.

Latvijas filmu maratons kinoteātrī "Rīga" un tā pagalmā notiks visas dienas garumā no plkst.11.30 līdz plkst.23, informē SIA "Rīgas nami" Pasākumu centru pārvaldes pārdošanas speciāliste Olga Savina.

4.maijā kinoteātra "Rīga" Jaunajā zālē no plkst.12 līdz 15 notiks "Mammadabas" animācijas darbnīca visai ģimenei, bet Lielajā zālē no plkst.11.30 notiks bērnu animācijas seanss, kura laikā demonstrēs "Jautrraibā ziema 6", režisora Reiņa Kalnaella animācijas filmu "Joka pēc Alfabēts", režisora Edmunda Jansona animācijas filmu "Kā Lupatiņi mazgājās", režisores Daces Rīdūzes filmu "Zīļuks", režisora Jāņa Cimermaņa filmu "Tīģeris" un režisores Rozes Stiebras filmu "Kā Brālītis trusītis uzvarēja lauvu".

Plkst.13 sāksies radoši iedvesmojošs dokumentālo filmu seanss, kur būs skatāma režisora Roberta Rubīna filma "Kā Tev klājas, Rūdolf Ming", bet plkst.15 notiks dokumentālo filmu seanss sirdī jauniem, kad tiks demonstrēta režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas filma "Klases bilde. Par 10 gadiem gudrāki" un režisora Sandra Jūras jaunā filma "Pareizi uzlidot".

Savukārt plkst.18 notiks poētiski muzikālais seanss ar Daiņa Kļavas filmu "Dubļi", bet plkst.19 sāksies īsfilmu seanss, kurā demonstrēs režisores Ilzes Kungas filmu "Gaismas zīmes", Elīnas Eihmanes filmas "Gutenmorgens un laika mašīna" un "Gutenmorgens un trešā acs", kā arī būs skatāma īsfilma "Zupa", pēc kuras noskatīšanās kinoteātra "Rīga" pagalmā būs pieejama zupas virtuve.

Kinoteātra "Rīga" Mazajā zālē aktivitātes sāksies plkst.13 ar Ingas Pērkones, Zanes Balčus, Agneses Surkovas un Beātes Vītolas grāmatas "Inscenējumu realitāte. Latvijas aktierkino vēsture" atvēršanas svētkiem, bet plkst.15.30 sāksies Arnolda Burova restaurēto animācijas filmu pirmizrāde. Starp restaurētajām animācijas filmām iekļauta 1966.gada filma "Kikerigū", 1967.gada filma "Tīģeris Ņau ņau", 1968.gada animācijas filma "Puķu Ansis", 1969.gada filma "Bums un Piramidons", 1978.gada filma "Vanadziņš" un 1977.gada animācijas filma "Si Si Dra".

Režisores Gekas dokumentālās filmas "Stacija latvieši 1937" pirmizrāde kinoteātrī "Rīga" notiks plkst.18.30.

Savukārt kinoteātra "Rīga" pagalmā Latviešu filmu maratona laikā darbosies "Tinto bufete", no plkst.20.30 uzstāsies grupa "Suņa stunda", bet plkst.21.30 sāksies animācija filmas pieaugušajiem brīvdabas seanss.

Latvijas filmu maratona pasākumi ir bez ieejas maksas.

4.maijā Rīgā notiks dažādi Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienai veltīti pasākumi.

Šajā dienā no plkst.13 līdz 16 būs iespēja piedalīties Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas atvērto durvju dienā. Interesentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, būs iespēja piedalīties ekskursijā būvnieku un bibliotekāru pavadībā.

No plkst.10 Svētā Jēkaba katedrālē notiks ekumeniskais dievkalpojums, bet no plkst.10.30 līdz dienas beigām pie Brīvības pieminekļa paredzēta Ziedu Latvijas veidošana, kurā jau tradicionāli ikviens aicināts ievietot krāšņu pavasara ziedu buķeti, kas var būt pašu audzēta vai pavasara pļavās noplūkta.

Jau tradicionāli pie Brīvības pieminekļa būs skatāma arī pūtēju orķestru defilē programma, kur no plkst.11 būs skatāmi un klausāmi Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestri. Savukārt valsts augstāko amatpersonu ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa notiks plkst.14.

Savukārt no plkst.9 līdz 23 vairākās Rīgas vietās tiks realizēts vides objektu "Atceries" projekts, kura laikā miniatūros pagājušā gadsimta 90.gadu dzīvokļu estētikā izveidotos istabu modeļu televizoru ekrānos varēs vērot, kā 1990.gada 4.maija notikumus atceras un ko Latvijai šajā dienā vēl gan nejauši sastapti cilvēki, gan daudzas sabiedrībā zināmas personības. Vides objektus "Atceries" varēs atrast Baumaņa skvērā - Brīvības ielas un Tērbatas ielas krustojumā, Kaļķu ielas un Vaļņu ielas krustojumā, Jēkaba laukumā un Mazās Jaunielas un Kaļķu ielas krustojumā.

Plkst.12 Kultūras centrā "Iļģuciems" notiks koncerts "Mūsu laiks Latvijai", kurā piedalās pianists starptautisko konkursu laureāts Māris Žagars un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas Instrumentspēles pedagoģijas katedras studenti.

Plkst.14 Doma baznīcā notiks garīgās mūzikas koncerts, kurā piedalīsies Rīgas 6.vidusskolas, Jelgavas 4.vidusskolas, E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestri un Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas pūtēju orķestris "Intermezzo", Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Kultūras pils "Ziemeļblāzma" jauniešu pūtēju orķestris "Auseklītis" un Siguldas Mākslu skolas pūtēju orķestris "Sudrabskaņa".

Pa dienu aktivitātes notiks arī Vērmanes dārzā, kur plkst.14 uzstāsies Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestri, bet plkst.14.30 sāksies Rīgas pilsētas bērnu popgrupu koncerts "Par zaļu pat vēl zaļāks", kurā piedalīsies bērnu popgrupas "Ildzēni", "Stihija", "Saulēniņi", "Poppy", "Sapnītis", "Podziņas", "Tu un es", "Zīlītes" un instrumentālā grupa "Flex- a- tone", bet koncertu vadītāji būs Karīna Tatarinova un Arnis Miltiņš, savukārt kā īpašie viesi piedalīsies Ieva Sutugova, Daumants Kalniņš un Salvis Sprūžs.

Vērmanes dārzā plkst.17.30 notiks koncerts "Rock'n'opera", kurā piedalīsies profesionālais pūtēju orķestris "Rīga", Rīgas kamerkoris "Ave Sol", solisti Ance Krauze, Annija Putniņa, Daumants Kalniņš, Kārlis Rūtentāls un diriģents Raitis Ašmanis. Koncerta programmā skanēs melodijas un dziedājumi no Imanta Kalniņa, Zigmara Liepiņa un Jāņa Lūsēna rokoperām.

Arī Rātslaukumā šajā dienā no plkst.14 līdz 15 muzicēs Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestri, kuru vidū būs Talsu novada Bērnu un jauniešu centra, Gulbenes mūzikas skolas un Jēkabpils 2.vidusskolas pūtēju orķestri, bet koncerta diriģenti būs Jānis Smilga, Raitis Rērihs, Aleksandrs Piļšķikovs un Donāts Veikšāns.

VEF Kultūras pilī no plkst.14 notiks Rīgas pilsētas mazākumtautību vokālo un instrumentālo ansambļu koncerts "Daudzbalsīgā Rīga", kurā piedalīsies kolektīvi "Lira", "Kadanss", "Sadko", "Sudaruški", "Rodņik", "Harmonika", "Visla", "Suzorje", "Dņipro", "Nadzeja", "Kriviči", "Dušečka" un "Morgenrot".

Savukārt Rīgas Latviešu biedrības namā plkst.16 sāksies koncerts "Tie vārdi ir no manas tautas", kurā piedalīsies sieviešu koris "Ausma" un jauniešu koris "Kamēr", bet koncerta programmā skanēs Selgas Mences, Raimonda Paula, Ērika Ešenvalda, Ilonas Rupaines, Paula Dambja, Georga Pelēča, Dzintras Kurmes-Gedroicas, Gunāra Freidenfelda, Arvo Perta, Marģera Zariņa, Jura Vaivoda, Valta Pūces un Renāra Kaupera kora dziesmas.

Plkst.17 sāksies koncerti arī Mazajā ģildē un Svētā Pētera baznīcā. Mazajā ģildē notiks koncerts "Zied ābeles", kurā piedalīsies Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas pūtēju orķestris "Intermezzo", Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra "Mazā ģilde" jauniešu koris "Mūza" un Dailes teātra aktieris Jānis Paukštello, bet Svētā Pētera baznīcā notiks latviešu autoru kokļu mūzikas koncerts "Latvija mana", kurā piedalīsies 14 Rīgas kokļu ansambļi un 120 kokļu kopansamblis, bet programmā skanēs populāras un mīļas latviešu tautasdziesmu, deju melodiju apdares kokļu ansamblim, kā arī latviešu komponistu oriģinālkompozīcijas.

Svētku dienā no plkst.11 līdz 16 Rīgas Porcelāna muzejā interesenti varēs apmeklēt radošās darbnīcas, kur viesiem tiks sniegta iespēja apgleznot savus svētku traukus vai nelielas, pašu veidotas porcelāna piemiņas lietas dāvanām.

Rīgas Jūgendstila muzejs 4.maijā piedāvās septiņas bezmaksas ekskursijas muzejā latviešu valodā.

Savukārt plkst.19 Esplanādē pie Raiņa pieminekļa gaidāms bezmaksas koncerts "Strāvoklis", kurā apvienosies nekomerciālās mūzikas izpildītāji un grupas, piedāvājot pirmatskaņojumus oriģināldziesmām ar Raiņa vārdiem. Savas oriģinālkompozīcijas ar Raiņa vārdiem atskaņos grupas "Hospitāļu iela", "Bērnības Milicija", "Ēnu kaleidoskops", "Inokentijs Mārpls", "STandART", "Gaujarts", "Gas of Latvia", "Soundarcade", "HMP?", " & TVMASKAVA", "Nepilngadīgā Anna", "Židrūns", kā arī solo mākslinieki Imants Daksis un Jēkabs Nīmanis. Koncertam tiek gatavots īpašs skatuves iekārtojums un vizuālais noformējums, kura autore ir mākliniece Katrīna Neiburga. Šīs dziesmas maija sākumā tiks apvienotas un izdotas albumā "Strāvoklis", ko klajā laidīs biedrība "Hi".

Latvijas Okupācijas muzejs 4.maijā piedāvās tikties ar izstādes "Tautas spēka apziņa. LTF Latvijā un Tukuma rajonā" autoru, vēstures doktoru Ritvaru Jansonu un dalīties pārdomās par Latvijas neatkarības atgūšanas procesiem, plkst.16 būs gida vadīta bezmaksas ekskursija pa muzeja ekspozīciju. Paredzēti arī Zigurda Vidiņa filmas "Dziedošā revolūcija" demonstrējumi muzeja ekspozīcijā.

1990.gada 4.maijā tika atjaunota Satversmes sapulces 1922.gada 15.februārī pieņemtā Latvijas Republikas Satversmes deklarācija par Latvijas valsts suverenitāti.

Izklaide

Rīgā, VEF Kultūras pilī vakar notika festivāla "Bildes" koncerts "Ielūdz "Bilžu" mūziķi un viņu bērni". Koncertā uzstājās Grigaļu ģimene, Miltiņu ģimene, Ansis un Anna Klintsoni, Križevicu ģimene, Kaukuļu ģimene, Īļu ģimene, Elviss Patriks un Ivars Pētersoni, Kalniņu ģimene, Lukass Edgars un Rolands Lappuķes, Orubu ģimene, Vjačeslavs un Alise Mitrohini, Pūču ģimene, Guntars un Henrijs Mucenieki, Ineta un Elza Marija Rudzītes, Olga Rajecka un Marija Migliniece-Lapāne, Žilinsku ģimene, Ziemeļu ģimene.

Svarīgākais