Miris slavenais amerikāņu kinorežisors Sidnijs Lumets

Ņujorkā 86 gadu vecumā sestdien miris amerikāņu kinorežisors Sidnijs Lumets, ziņo laikraksts "New York Times".

Lumets miris savās mājās Manhetenā ar limfomu.

20.gadsimta otrajā pusē Lumets bija viens no pazīstamākajiem amerikāņu kinorežisoriem. Pavisam viņš režisējis vairāk nekā 50 filmu.

Lumeta pirmā filma - drāma "Divpadsmit saniknotu vīru" tika uzņemta 1957.gadā, vēlāk tā tika atzīta par labāko debiju režijā visā kino vēsturē.

Pazīstamāko filmu vidū ir filmas "Network (1976) "Skats no tilta" (1961), "Kaija" (1968), "Serpiko" (1973), "Slepkavība Austrumu ekspresī" (1974), "Verdikts" (1982).

Neskatoties uz to, ka Lumetu uzskatīja par kino klasiķi, viņš nav saņēmis nevienu Oskara balvu par savām filmām, kaut gan kategorijā par labāko režijas darbu tika piecreiz nominēts Oskaram 1983.gadā - filma "Verdikts",1982.gadā - filma "Prince of the City",1977.gadā -filma "Network", 1976. gadā - filma "Dog Day Afternoon" un 1958. gadā- filma "Divpadsmit saniknotu vīru".

Oskara balvu viņam pasniedza tikai 2005.gadā par mūža ieguldījumu kinomākslā.

Izklaide

Rīgā, VEF Kultūras pilī vakar notika festivāla "Bildes" koncerts "Ielūdz "Bilžu" mūziķi un viņu bērni". Koncertā uzstājās Grigaļu ģimene, Miltiņu ģimene, Ansis un Anna Klintsoni, Križevicu ģimene, Kaukuļu ģimene, Īļu ģimene, Elviss Patriks un Ivars Pētersoni, Kalniņu ģimene, Lukass Edgars un Rolands Lappuķes, Orubu ģimene, Vjačeslavs un Alise Mitrohini, Pūču ģimene, Guntars un Henrijs Mucenieki, Ineta un Elza Marija Rudzītes, Olga Rajecka un Marija Migliniece-Lapāne, Žilinsku ģimene, Ziemeļu ģimene.

Svarīgākais