Nedēļas nogalē jaunas dokumentālās filmas "Pēckara gadi" pirmizrāde

Piektdien,8.aprīlī Rīgas Kino muzejā pirmizrādi piedzīvos jauna dokumentālā filma "Pēckara gadi".

Filma "Pēckara gadi" ir stāsts par Latvijas kino, kas arī visskarbākajos Staļina režīma laikos bija spilgta un nepieciešama nacionālās kultūras izpausme. Tā ir neatņemama mūsu kultūras vēstures daļa.

Filmas autori ir Agris Redovičš un režisors Dāvis Sīmanis, filmas producente Dzintra Geka.

Laikā pēc Otrā pasaules kara Latvijā jaunajai varai kino bija pati svarīgākā no mākslām. Sākās regulāra kino hronikas uzņemšana, kam bija jāatbilst tā laika ideoloģiskajām un estētiskajām prasībām.

Pēckara gadi sakrita ar "mazfilmu" periodu. Visā PSRS uzņēma tikai nedaudz vairāk par 10 filmām gadā. Tāpēc līdz 1956.gadam Latvijā uzņēma tikai četras pilnmetrāžas aktierfilmas - "Mājup ar uzvaru" (1947), "Rainis" (1949), "Uz jauno krastu" (1955) un "Salna pavasarī" (1955). Katra no tām bija notikums vietējā kultūras dzīvē. Cilvēki priecājās redzēt uz ekrāna savus iemīļotos aktierus. Tas ļāva samierināties ar vēsturiskās patiesības pārveidojumiem filmās "Rainis" un "Uz jauno krastu".

"Raini" pirmajā rādīšanas nedēļā Latvijā noskatījās vairāk nekā 25 000 skatītāju.

Filmā piedalās: Rīgas kinostudijas laboratorijas darbiniece Larisa Čirkina, Rīgas hronikāli dokumentālo filmu studijas operators Visvaldis Frijārs, aktrise Baiba Indriksone, režisors Rolands Kalniņš, aktrise Zigrīda Stungure, montāžas režisore Margarita Surdeko, mākslinieks Viktors Šildknehts.

Izmantoti Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva, Rīgas Kino muzeja un privāto krājumu materiāli. Vilma tapusi pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam.

Izklaide

Rīgā, VEF Kultūras pilī vakar notika festivāla "Bildes" koncerts "Ielūdz "Bilžu" mūziķi un viņu bērni". Koncertā uzstājās Grigaļu ģimene, Miltiņu ģimene, Ansis un Anna Klintsoni, Križevicu ģimene, Kaukuļu ģimene, Īļu ģimene, Elviss Patriks un Ivars Pētersoni, Kalniņu ģimene, Lukass Edgars un Rolands Lappuķes, Orubu ģimene, Vjačeslavs un Alise Mitrohini, Pūču ģimene, Guntars un Henrijs Mucenieki, Ineta un Elza Marija Rudzītes, Olga Rajecka un Marija Migliniece-Lapāne, Žilinsku ģimene, Ziemeļu ģimene.

Svarīgākais