Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Berlīnes Starptautiskajā kinofestivālā atzinību izpelnījusies Latvijā radīta filma

© pexels.com

Režisora Dāvja Sīmaņa filmai "Marijas klusums" piešķirta Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla Ekumēniskās žūrijas balva, informē producents Gints Grūbe.

Ekumēniskās žūrijas balvu kopš 1992.gada piešķir tām Berlīnes festivāla oficiālās programmas filmām un filmu veidotājiem, kuri savās filmās aktualizē garīgās, cilvēcīgās un sociālās vērtības. To veido starptautiskā katoļu un evaņģēliskās baznīcas organizāciju "Interfilm" un "Signis" kino organizāciju atlasīta žūrija. Ekumēniskā žūrija Berlīnes kino festivālā piešķir balvu gan galvenā konkursa filmai, gan izvēlētai filmai no festivāla Foruma un Panorāmas programmām.

Grūbe atzīmēja, ka, piešķirot balvu filmai "Marijas klusums", žūrija atzinīgi novērtējusi galvenās varones pārvērtības, kura kļūst par liecinieci sistēmas ļaunumam un galu galā nolemj izvēlēties klusēšanu kā pretošanās veidu pret nežēlīgo vardarbību.

"Šobrīd mēs dzīvojam laikā, kad tumsa cenšas gūt virsroku. Mums jābūt stipriem, un mēs nedrīkstam zaudēt spēju atpazīt ļaunumu un cīnīties ar to. Šī balva stiprina manu pārliecību, ka mūsu filma spēj motivēt cilvēkus saglabāt modrību," par filmai piešķirto žūrijas balvu sacīja Sīmanis.

Aizvadītajā nedēļas nogalē, Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla laikā filma piedzīvoja pasaules pirmizrādi.

Filma "Marijas klusums" ir vēsturiska drāma, kas veidota pēc slavenās teātra un kino aktrises Marijas Leiko dzīvesstāsta un vēsta par viņas dzīves pēdējiem gadiem, kad aktrise dodas uz Padomju Savienību, lai parūpētos par savu mazmeitu, un kļūst par Josifa Staļina iniciētās latviešu iznīcināšanas akcijas liecinieku un upuri.

Filmas "Marijas klusums" radošajā komandā ir režisors Sīmanis, operators Andrejs Rudzāts, scenārija autori Sīmanis, Magali Negroni, Tabita Rudzāte, filmas māksliniece Kristīne Jurjāne, grima māksliniece Beate Rjabovska, galveno lomu atveidotāji Olga Šepicka, Artūrs Skrastiņš, Ģirts Ķesteris, Inese Kučinska, Vilis Daudziņš, montāžas režisore Ieva Veiverīte, izpildproducente Ilze Krūmiņliepa, producenti Grūbe un Inese Boka-Grūbe. Filma veidota Latvijas filmu studijā "Mistrus Media" kopprodukcijā ar Lietuvas filmu kompāniju "Broom Films".

Latvijā filmu "Marijas klusums" kinoteātros sāks demonstrēt no 4.aprīļa.