Berlīnē sākas gadskārtējais starptautiskais kinofestivāls

Vācijas galvaspilsētā Berlīnē ceturtdien, 10. februārī sācies gadskārtējais starptautiskais kinofestivāls, kas ilgs desmit dienu.

61. Berlīnes kinofestivālu atklās brāļu Džoelu un Ītena Koenu uzņemtais vesterna "True Grit" ("Īstenā drošsirdība") rīmeiks, kurš jau nominēts ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars desmit kategorijās, bet sacensībā ar Berlināles galveno balvu Zelta lāci nepiedalās.

Berlīnes kinofestivāla balvu laureātus 19.februārī paziņos festivāla žūrija, ko šogad vada aktrise Izabella Roselīni.

Šāgada Berlināles programmās iekļautas gandrīz 400 filmas, kas pārstāv 58 valstis. To vidū ir arī modernajā trīsdimensiju formātā uzņemtas filmas, kuru autori ir tādi slaveni neatkarīgā kino režisori kā Vims Venderss un Verners Hercogs.

Divreiz Oskaram nominētais britu aktieris Reifs Fainss šāgada Berlīnes kinofestivālā gatavojas savai kinorežisora debijai. Fainss ekranizējis Šekspīra traģēdiju "Koriolāns".

Berlināles direktors Dīters Kosiks šogad uzsvaru licis nevis uz Holivudas produkciju, bet gan uz filmām, kas nesen izrādītas ASV Sandensas neatkarīgā kino festivālā, iekļaujot 20 darbu no šī kinoforuma Berlīnes festivāla programmā.

"Šķiet, ka šogad Kosiks licis mazāku uzsvaru uz režisoru un aktieru slavu, un tas ir punkts viņa labā," aģentūrai AFP teica Vācijas laikraksta "Der Spiegel" kinokritiķis Larss Olavs Beijers. "Labāk, lai ir labas filmas, ko veidojuši mazpazīstami autori, nekā viduvējas filmas ar zvaigznēm."

Berlīnes kinofestivāla apmekētājiem tiks piedāvāta arī daudzveidīga dokumentālo filmu programma, kurā iekļauta arī filma par bijušo Krievijas naftas kompānijas "JUKOS" vadītāju Mihailu Hodorkovski.

Jau, ziņots, ka Latviju šāgada Berlīnes kinofestivālā pārstāv režisora Kaspara Gobas filma "homo@lv", kas tiks izrādīta programmā "Panorama Dokumente", kā arī filmu studijā "Animācijas brigāde" tapušais "Zīļuks", kas piedalīsies "Generation Kplus" skatē.

Izklaide

Rīgā, VEF Kultūras pilī vakar notika festivāla "Bildes" koncerts "Ielūdz "Bilžu" mūziķi un viņu bērni". Koncertā uzstājās Grigaļu ģimene, Miltiņu ģimene, Ansis un Anna Klintsoni, Križevicu ģimene, Kaukuļu ģimene, Īļu ģimene, Elviss Patriks un Ivars Pētersoni, Kalniņu ģimene, Lukass Edgars un Rolands Lappuķes, Orubu ģimene, Vjačeslavs un Alise Mitrohini, Pūču ģimene, Guntars un Henrijs Mucenieki, Ineta un Elza Marija Rudzītes, Olga Rajecka un Marija Migliniece-Lapāne, Žilinsku ģimene, Ziemeļu ģimene.

Svarīgākais