Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

LUX filmu dienas Latvijā - iespēja bez maksas noskatīties piecas godalgotas Eiropas filmas

© Pixabay

No 31. marta līdz 4. aprīlim Rīgā notiks ikgadējās Eiropas Parlamenta (EP) LUX filmu dienas, kuru laikā klātienē bez maksas varēs noskatīties piecas LUX skatītāju balvai izvirzītas Eiropas filmas. Filmu dienas 31. martā atklās ar ekspertu sarunu par Eiropas kino.

Balvai šogad izvirzītas piecas filmas - “Alkarrasa”, “Burning Days”, “Tuvu”, “Skumju trīsstūris” un “Will-o'-the-wisp”. Tās būs skatāmas klātienē kino Splendid Palace.

Atklāšanas diskusija

Pirms pirmās filmas seansa 31. martā pulksten 17.30 Splendid Palace un tiešsaistē EP biroja Facebook lapā notiks LUX filmu dienu atklāšanas saruna ”Ko atspoguļo Eiropas kino 2023?”. To vadīs kino žurnāliste un filmu programmu kuratore Kristīne Simsone.

LUX filmu dienu kino seansi:

31.03. 17.30 Alkarrasa

01.04. 16.00 Skumju trīsstūris

02.04. 16.00 Tuvu

03.04. 18.00 Will-o'-the-Wisp

04.04. 18.00 Burning days

Pieteikties filmu seansiem iespējams šeit: https://ej.uz/lux2023.

Pēc filmu seansiem skatītājsu aicina novērtēt filmas LUX skatītāju balvas vietnē, lai kopīgi lemtu par to, kura filma saņems LUX skatītāju balvu. Balsojuma dalībnieki piedalīsies izlozē, kur būs iespējams laimēt braucieni uz LUX skatītāju balvas pasniegšanas ceremoniju Strasbūrā.

Par LUX skatītāju balvas finālistēm

* Alkarrasa (Spānija, Itālija)

Jau paaudžu paaudzēs Solē ģimene vasaras aizvada, vācot persikus savā augļudārzā Alkarrasā, nelielā Katalonijas ciematā Spānijā. Šā gada persiku raža var izrādīties viņiem pēdējā, jo ģimenei draud saimniecības zaudēšana. Jaunais zemes izmantošanas plāns paredz persiku kokus izcirst un to vietā uzstādīt saules enerģijas paneļus, un tas rada plaisu ciešajās ģimenes attiecībās. Pirmo reizi viņi ir nolikti neskaidras nākotnes priekšā un riskē zaudēt daudz vairāk nekā tikai savu augļudārzu.

* Burning Days (Turcija, Francija, Vācija, Nīderlande, Grieķija, Horvātija

Jauno un apzinīgo Emri ieceļ par prokuroru mazpilsētā, ko skārusi ūdens krīze un politiski skandāli. Drīz pēc ierašanās jaunajā vietā viņš ievēro pieaugošo spriedzi un pret savu gribu tiek ievilkts vietējās politiskajās intrigās. Emrem satuvinoties ar vietējā laikraksta īpašnieku, sāk izplatīties baumas un situācija vēl vairāk saasinās.

* Tuvu (Beļģija, Francija, Nīderlande)

Negaidīti izjūk cieša draudzība starp diviem trīspadsmit gadus veciem zēniem Leo un Remi. Pārdzīvodams notiekošo, Leo dodas pie Remi mātes.

* Skumju trīsstūris (Zviedrija, Vācija, Francija, Apvienotā Karaliste)

Modeļi Karls un Jaja dzīvo modes pasaulē un cenšas izzināt savu attiecību robežas. Pāris tiek uzaicināts doties luksusa jahtas braucienā kopā ar bagātnieku klubu, kurā ietilpst krievu oligarhs, britu ieroču tirgotāji un savdabīgs jahtas kapteinis. Katastrofas rezultātā Karls un Jaja kopā ar miljardieriem un jahtas apkopēju nonāk uz vientuļas salas. Sabiedrības hierarhija pēkšņi sagriežas kājām gaisā, jo apkopēja izrādās vienīgā, kura prot zvejot.

* Will-o'-the-Wisp (Portugāle, Francija)

Savā nāves gultā Viņa Karaliskā Augstība Alfredu, kuram ir vien simbolisks karaļa tituls, atgriežas tālajās jaunības dienu atmiņās par laiku, kad viņa sapnis bija kļūt par ugunsdzēsēju. Kad Alfredu iepazīstas ar ugunsdzēsēju brigādes instruktoru Afonsu, abu iemīlējušos un kaislīgo jauno vīriešu dzīvē sākas jauns posms un viņos rodas vēlme mainīt status quo.