Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Latvijā šogad uzņems 5 spēlfilmas

Attēlam ir ilustratīva nozīme. Šis ir kadrs no Ķīnas filmu studijas "China Hero" Džekija Čana filmas epizodes uzņemšana Aerodium Vēja tunelī, Jelgavā © Gints Ivuškāns/F64

Nacionālajā Kino centrā noslēdzies 2022.gada jaunu filmu ražošanas konkurss ar pieejamo finansējumu EUR 1 982 472; atbalstīti 16 filmu projekti - piecas spēlfilmas, septiņas dokumentālās filmas un četras animācijas filmas.

Nacionālais Kino centrs (NKC) 2022.gada 28.martā izsludināja 2022.gada filmu ražošanas konkursu ar mērķi atbalstīt jaunu pilnmetrāžas spēlfilmu un visu garumu animācijas un dokumentālo filmu ražošanu. Projektu iesniegšana noslēdzās 9.maijā, konkursam tika iesniegts kopā 41 projekts, kopējais projektos pieprasītā finansējuma apjoms bija EUR 6 672 951. Konkursa projektu prezentācijās tiešsaistes formātā (no 30.05. līdz 1.06.) piedalījās 18 spēlfilmu, 16 dokumentālo filmu un 7 animācijas filmu projekti; pēc prezentāciju norises eksperti apkopoja projektu vērtējumu pēc dažādiem kritērijiem un sniedza rekomendācijas Nacionālā Kino centra vadītājai par finansējuma sadali attiecīgajā konkursā.

No konkursā pieejamā finansējuma spēlfilmām tiks piešķirti EUR 1 209 046 (piecu pilnmetrāžas filmu ražošanas uzsākšanai), dokumentālajām filmām EUR 414 790 (septiņām dažāda garuma filmām) un animācijas filmām EUR 358 636 (vienas pilnmetrāžas filmas ražošanas uzsākšanai un trim īsfilmu projektiem). Jaunas spēlfilmas šogad sāks uzņemt režisori Alise Zariņa, Viesturs Kairišs, Dzintars Dreibergs, Pāvels Gumennikovs un Juris Poškus, dokumentālās filmas veidos režisori Laila Pakalniņa, Kristīne Želve, Agnese Laizāne, Kārlis Lesiņš, Dainis Kļava, Viesturs Kairišs, Una Celma un Marina Nazarenko, bet animācijā strādās Edmunds Jansons, Dace Rīdūze, Krista Burāne un Kārlis Vītols. Detalizētu informāciju par atbalstītajiem projektiem lasiet pielikumā.

Šāgada ražošanas konkursa pieteikumus vērtēja NKC ekspertu komisijas; spēlfilmu komisijā strādā režisori Andis Mizišs un Edmunds Jansons, NKC pārstāve Inga Blese; dokumentālo filmu komisijā - producente Līga Gaisa, režisore Maira Dobele, NKC pārstāve Lelda Ozola; animācijas filmu komisijā - režisors un dramaturgs Ivo Briedis, kinokritiķe Ieva Viese-Vigula, NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Jau septīto gadu filmu ražošanas konkursā ekspertu komisiju darbam tiek piesaistīti arī sabiedrības pārstāvji, kas iepazīstas ar projektiem un sniedz ekspertiem rekomendējošus ieteikumus, atbalstot publiskā finansējuma piešķiršanu tādiem projektiem, kas ir aktuāli un nozīmīgi dažādām auditorijām Latvijā. 2022.gadā projektu izvērtēšanā līdzdarbojās Latvijas Televīzijas pārstāve Zane Valeniece, kinoteātra Kino Bize pārstāvis, antropologs Māris Prombergs un Latvijas žurnālistu asociācijas pārstāve, Latvijas Radio žurnāliste Zane Mače.

Paralēli jaunu filmu projektu konkursam Nacionālajā Kino centrā ir atvērts arī ražošanā esošo filmu atbalsta konkurss, kur plānoto finansējumu saņem projekti, kas atbalstīti NKC iepriekšējo gadu konkursos. Šajā konkursā pieejamais finansējums ir EUR 2 914 707, tas paredzēts piecām pilnmetrāžas spēlfilmām (režisori Juris Kursietis, Dāvis Sīmanis, Signe Birkova, Ilze Kunga-Melgaile un Liene Linde), piecām dokumentālajām filmām (režisori Jānis Ābele, Dāvids Ernštreits un Inese Kļava, Ivars Zviedris, Laila Pakalniņa, Elizabete Mežule-Gricmane) un sešām animācijas filmām, tai skaitā četrām pilnmetrāžas filmām (režisori Roze Stiebra, Jānis Cimmermanis, Gints Zilbalodis, Edmunds Jansons), vienai īsfilmai (režisore Zane Oborenko) un vienam minoritārajam kopražojumam (Filmu studija Rija).