Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Kairiša spēlfilmas "Janvāris" izplatīšanas tiesības iegādājusies viena no Eiropas vadošajām filmu aģentūrām

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Režisora Viestura Kairiša jaunās spēlfilmas "Janvāris" pasaules izplatīšanas tiesības iegādājusies viena no Eiropas vadošajām filmu izplatīšanas aģentūrām "Yellow Affair", informē filmas veidotāju pārstāvis Pēteris Rezņikovs.

Viņš norāda, ka 8.jūnijā sāksies viens no lielākajiem ASV filmu festivāliem - Traibekas Starptautiskais filmu festivāls, kura konkursa programmā pasaules irmizrādi piedzīvos filmu studijā "Mistrus Media" veidotā Kairiša spēlfilma "Janvāris".

Skandināvijā bāzētā filmu izplatīšanas kompānija "Yellow Affair" un Latvijas filmu kompānija "Mistrus Media" 75.Starptautiskā Kannu festivāla tirgus laikā noslēgušas sadarbības līgumu, vienojoties, ka vienlaikus ar filmas pasaules pirmizrādi Traibekas filmu festivālā "Yellow Affair" sāks filmas "Janvāris" izplatīšanu pasaulē.

Rezņikovs skaidro, ka filmu izplatīšanas kompānija "Yellow Affair" ir viena no vadošajām starptautiskajām filmu izplatīšanas aģentūrām Eiropā un Ziemeļamerikā, kas izveidota Skandināvijā un specializējusies spēlfilmu, seriālu un dokumentālo filmu izplatīšanā visā pasaulē dažādās platformās.

Filmu kompānija patlaban izplata jauno režisora Velbija Inga filmu "Sitiens" ar aktieri Timu Rotu galvenajā lomā, jaunāko Mikas Kaurismeki filmu "Īgņa. Eskorta meklējumos", "Oskara" balvai nominēto Īrijas filmu "Patvērums" un dokumentālo filmu "Tikai dzīvnieki", ko veidojušas režisores Saile Kivele un Vesa Kuosmanena un kura tikko piedzīvojusi pirmizrādi filmu festivālā "Hot Docs" Kanādā.

Viņš atzīmē, ka Kairiša spēlfilma "Janvāris" ir stāsts par astoņpadsmitgadīgiem jauniešiem, kuri tiek ierauti 1991.gada janvāra politiskajos notikumos Rīgā. Filmas varoņi ir bezgala tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi liek nonākt politikas un vēstures krustpunktā.

Filma "Janvāris" ir Latvijas, Polijas un Lietuvas kopprodukcijas filma, ko veido Latvijas filmu studija "Mistrus Media" kopprodukcijā ar Polijas kompāniju "Staron Film" un Lietuvas kompāniju "ArtBox". No Latvijas puses filmu finansē Nacionālais kino centrs, Valsts kultūrkapitāla fonds, "LMT" un Eiropas Padomes kino kopprodukciju fonds "Eurimages".

Balstoties uz pēdējo gadu izplatīšanas un filmu veidošanas datiem, Eiropā lielākā kino izdevuma "Screen International" eksperti Kannu kinofestivāla izdevumā izcēluši filmu studiju "Mistrus Media" kā vienu no 75 Eiropas vadošajām kinokompānijām, kas veido redzamas Eiropas filmu kopprodukcijas un 2022.gadā piedāvā filmas nozīmīgākajos pasaules festivālos. Kannu kinofestivāla 75.jubilejai veltītajā izdevumā atzīmēta arī filmas "Janvāris" kopprodukcija un pasaules pirmizrāde vienā no ASV nozīmīgākajiem filmu festivāliem.

Filmas komanda ir režisors Kairišs, operators Voiteks Starons, māksliniece Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece Rūta Lečaite, grima māksliniece Ilze Trumpe un komponiste Juste Janulīte, filmas producenti ir Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

Filmā kopā ar neprofesionāliem aktieriem lomas atveido jaunie aktieri Kārlis Arnolds Avots, Alise Danovska un Sandis Runge, kā arī kino jomā jau pieredzējušie aktieri Baiba Broka, Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Imants Strads, Kaspars Dumburs, igauņu aktieris Juhans Ulfsaks un lietuviešu aktieris Alekss Kazanavičs.

Filmu studija "Mistrus Media" iepriekš veidojusi režisora Viestura Kairiša spēlfilmu "Melānijas hronika", kas starptautisko pirmizrādi piedzīvoja Tallinas filmu festivāla konkursā 2016.gadā.

Latvijā Kairiša filmu "Janvāris" plānots izrādīt 2022.gada nogalē.