Sākts darbs pie latviešu kinoklasikas zelta fonda digitalizācijas

Sākts darbs pie latviešu kinoklasikas zelta fonda digitalizācijas, laikā līdz 2011.gada jūlijam jābūt atjaunotām un digitalizētām, kā arī portālā "www.filmas.lv" ievietotām astoņām mākslas un desmit animācijas filmām, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra informācijas un izplatīšanas projektu vadītāja Kristīne Zvirbule.

Šādu apņemšanos paredz līgums, ko noslēgusi kinokompānija "Nordisk Film Shortcut AS" ar valsts aģentūru "Kultūras informācijas sistēmas" (KIS). Šī viena no lielākajām un pieredzējušākajām ziemeļvalstu kompānijām ir uzvarējusi atklātā konkursā "E-pakalpojuma "Latvijas filmas bibliotēkās" satura papildināšana". Filmu digitalizācija notiks ar Eiropas Savienības atbalstu projekta "Kultūras un atmiņas institūciju vienotās informācijas pārvaldības sistēma" (KAIVIPS) atbalstu.

Nacionālā kino centra direktore Ilze Gailīte Holmberga norāda, ka filmu digitalizācija un atjaunošana ir ļoti svarīga misija latviešu kino vēstures saglabāšanā un pieejamības veicināšanā. Īpaši svarīgi šo mantojumu nodot jaunajai paaudzei tai saprotamā un ērti izmantojamā formā ar portāla "www.filmas.lv" starpniecību.

Portāls "www.filmas.lv" ir Nacionālā kino centra (NKC) uzturēta interneta vietne, kurā ikvienā Latvijas publiskajā bibliotēkā iespējams noskatīties atlasītas filmas. Kā viens no filmu atlases kritērijiem tiek izmantots svarīgākais nozares atskaites punkts - balva "Lielais Kristaps", proti, portālā tiek ievietotas filmas, kuras tikušas nominētas un apbalvotas šajā festivālā.

Latvijas filmu digitalizēšanas projekta īstenošanai piešķirts 1 028 204 latu Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums, no kura 155 000 latu tiks novirzīti portāla "www.filmas.lv" darbības funkcionalitātes uzlabošanai un tā satura papildināšanai.

Izklaide

Rīgā, VEF Kultūras pilī vakar notika festivāla "Bildes" koncerts "Ielūdz "Bilžu" mūziķi un viņu bērni". Koncertā uzstājās Grigaļu ģimene, Miltiņu ģimene, Ansis un Anna Klintsoni, Križevicu ģimene, Kaukuļu ģimene, Īļu ģimene, Elviss Patriks un Ivars Pētersoni, Kalniņu ģimene, Lukass Edgars un Rolands Lappuķes, Orubu ģimene, Vjačeslavs un Alise Mitrohini, Pūču ģimene, Guntars un Henrijs Mucenieki, Ineta un Elza Marija Rudzītes, Olga Rajecka un Marija Migliniece-Lapāne, Žilinsku ģimene, Ziemeļu ģimene.

Svarīgākais