Izrādīs Latvijas kinooperatoru mākslai veltīta filmu programmu "Operēt pasauli"

Rīgas Kino muzejā 29.decembrī sāks rādīt filmu programmu "Operēt pasauli", kuras atlases pamatā ir filmu operatoru darbs.

Projekta "Operēt pasauli" programmā skatāmas četras izcilāko latviešu kino operatoru uzņemtās filmas:

Latvijas kino klasika, Kultūras kanonā iekļautā filma Baltie zvani (1961, operators Uldis Brauns), viena no izcilākajiem latviešu kino operatoriem - Dāvja Sīmaņa - portrets Ilonas Brūveres veidotajā kinožurnālā Māksla Nr.1 Trakonams ar Dāvi (1993), kuru uzņēmuši šobrīd aktīvi strādājoši operatori Uldis Jancis un Jānis Eglītis, Herca Franka un Anša Epnera poētiskā kinoetīde par tēmu "cilvēks un zirgs" filmā Gājiens ar zirdziņu (1973), kuru filmējuši Kalvis Zalcmanis un Ivars Seleckis, kā arī Artas Bisenieces Rīga. 10 gadus pēc… (2001), operatori Jānis Eglītis un Agris Birzulis. Filma stāsta par četriem jauniem cilvēkiem, kuri nāk no paaudzes, kas uzaugusi padomju laika Rīgā. Desmit gados kopš neatkarības atgūšanas mainījies ir viss, un jaunieši savā vitalitātē pārstāv pārmaiņas mūsu sabiedrībā un reprezentē savu pilsētu. Seansa kopējais garums 1h50min.

Latvijas dokumentālajā un spēles kino darbojušies daudz izcilu operatoru, tāpēc ar šo programmu vēlamies pievērstu pastiprinātu uzmanību attēla kvalitātei un tā nozīmei kopējā filmas tēlā. Līdz šim nav tikusi realizēta programma, vienlaikus rādot jaunākos autorus kopā ar vecmeistariem. Programmā "Operēt pasauli" pārstāvēti operatori Uldis Brauns, Kalvis Zalcmanis, Ivars Seleckis, Juris Podnieks, Dāvis Sīmanis sen., Jānis Eglītis, Gints Bērziņš, Aleksandrs Grebņevs un citi.

Programma turpināsies arī 13. un 27.janvārī.

Pirms seansa ap plkst. 16 notiks operatoru roku laušanās sacensības,kurās piedalīsies gan šīs profesijas pārstāvji, gan arī citi ar kino saistīti profesionāļi.

Izklaide

Rīgā, VEF Kultūras pilī vakar notika festivāla "Bildes" koncerts "Ielūdz "Bilžu" mūziķi un viņu bērni". Koncertā uzstājās Grigaļu ģimene, Miltiņu ģimene, Ansis un Anna Klintsoni, Križevicu ģimene, Kaukuļu ģimene, Īļu ģimene, Elviss Patriks un Ivars Pētersoni, Kalniņu ģimene, Lukass Edgars un Rolands Lappuķes, Orubu ģimene, Vjačeslavs un Alise Mitrohini, Pūču ģimene, Guntars un Henrijs Mucenieki, Ineta un Elza Marija Rudzītes, Olga Rajecka un Marija Migliniece-Lapāne, Žilinsku ģimene, Ziemeļu ģimene.

Svarīgākais